Sezona peluda traje i biljka ambrozija cvjeta: Korisni savjeti za alergičare

PRVA
2 minuta čitanja

Predvidljive vremenske prilike su idealne za povećanje prisutnosti polena korova u zraku, a usljed toga i polena visoko alergene biljke ambrozije. Ovaj vrst korova je posebno alergena i može prouzrokovati mnoge zdravstvene probleme kod osoba koje su alergične na polen.

Prema izvještaju Centra za ekologiju i prirodne resurse, neophodno je preduzeti specifične mjere kako bi se spriječio pojava alergijske reakcije. Preporučuje se izvršiti radnje mehaničkog uklanjanja ambrozije i sigurno odlagati prikupljeni biljni materijal prije nego što dođe do oslobođenja polena. Bitno je pokositi što veće površine kako bi se otklonili i ostali korovski biljke koje mogu dodatno negativno uticati na ljudsko zdravlje.

Također, osobe koje su alergične na polen ambrozije trebaju izbjegavati divlje i napuštene površine te više ćešće boraviti na planinskim i šumskim terenima. Ove mjere potom mogu reducirati izlaganje polenu i ublažiti simptome alergijske reakcije.

Osobe koje boluju od sezonskog rinitisa (peludne alergija) trebaju stupiti u kontakt sa svojim nadležnim doktorom opće prakse ukoliko dolazi do ikakve promjene u kliničkoj slici. Doktori mogu preporučiti odgovarajuće lijekove i dati dodatne savjete za upravljanje alergijskim simptomima.

- Oglas -

Kako bi se spriječila pojava alergijske reakcije na polen, sljedeće se preporučuje:

1. Izvršite ispiranje nakon boravka na otvorenom prostoru kako biste otklonili polen koji može ostati na koži i kosi. Osim toga, promijenite odjeću po povratku kući.

2. Držite prozore zatvorenima i koristite klima-uređaj ili HEPA prečistač zraka kako biste reducirali prisutnost polena u zatvorenom prostoru.

3. Pratite vremenske uvjete i saznajte kada su uvjeti pogodni za visoku koncentraciju polena kao što su vjetroviti dani.

4. Razgovarajte s doktorom o mogućim terapijama za ublažavanje alergijskih simptoma. Postoje razni lijekovi i nasalni sprejevi koji mogu pomoći u olakšavanju simptoma alergije.

Bitno je biti informisan o mogućnosti alergijske reakcije na polen ambrozije i poduzeti prikladne mjere kako bi se smanjili simptomi i poboljšala kvaliteta života alergičnih osoba.

Podijelite ovaj članak
Dodaj komentar