Home Bosna i Hercegovina SKY predmet ‘Staza’ – Trojica optuženih priznali krivnju

SKY predmet ‘Staza’ – Trojica optuženih priznali krivnju

by admin

Sukladno sporazumima, za optužene su predložene kazne: Vladan Kovačević, rođen 1989. godine u Foči, kazna zatvora u rasponu između 3 godine i 6 mjeseci i 4 godine zatvora, (sud izrekao kaznu od 3 godine i 6 mjeseci), oduzimanje nezakonite imovinske koristi u iznosu od 6000 KM, kao i predmeta korištenih za izvršenje kaznenog djela.

Milan Mićanović, zv.”Limun”, rođen 1984. godine u Trebinju, kazna zatvora u trajanju od 1 godine i 4 mjeseca, oduzimanje nezakonite imovinske koristi u iznosu od 2000 KM i oduzimanje predmeta korištenih za izvršenje kaznenog djela.

I Bojan Ćalasan, rođen 1986. godine u Dubrovniku, nastanjen u Bileći, kazna zatvora u trajanju od 1 godine, novčana kaznu u iznosu od 15.000 KM, oduzimanje nezakonite imovinske koristi u iznosu od 1.000 KM, kao i oduzimanje predmeta korištenih za izvršenje kaznenog djela.

Predložene kazne u skladu su sa ulogom i odgovornošću optuženih u izvršenjima kaznenog djela, u okviru optužnice kojom je obuhvaćeno ukupno 14 osoba.

Sporazumnim priznanjem krivnje, optuženi su se obvezali na svjedočenje u predmetu protiv preostalih optuženih.

Sklapanjem sporazuma optuženi su se odrekli prava na suđenje, kao i prava na žalbu na presudu, koju im na temelju sporazuma izrekne Sud BiH. Sporazumna priznanja upućena su Sudu Bosne i Hercegovine.

U SKY predmetu kodnog naziva “Staza”, ukupno 12 optuženih su zaključili sporazume o priznanju krivnje, uključujući i organizatora grupe. Za optužene su predložene i izrečene zatvorske kazne od jedne do pet godina zatvora.

Na ovaj način, ovo je prvi predmet sa dokazima iz SKY i Anom aplikacija u regionu zapadnog Balkana, u kojem je skoro cijela grupa za organizirani kriminal sporazumno priznala krivnju, nakon čega su presude postale pravomoćne, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

(Vijesti.ba/FENA)

Možda vas zanima