Šteta, a ne korist: Kruzere na Neumu donose samo probleme akvatoriju.

PRVA
2 minuta čitanja

Kruzer “Bolette” još jednom je uplovio u Neumski zaljev, što je izazvalo nezadovoljstvo lokalnih vlasti i građana. Prošle godine ovaj kruzer postao je najveći brod koji je ušao u zaljev, što je privuklo veliku pažnju javnosti.

Kruzer “Bolette” transportira više od tisuću putnika i ima preko 600 članova posade. Ovaj brod može ploviti brzinom od 25 čvorova, a posjeduje bruto težinu od preko 62 tisuće BRT i gaz od 8,1 metra. Međutim, lokalni načelnik Dragan Jurković izrazio je nezadovoljstvo ulaskom takvih plovila u neumski akvatorij.

Općinsko vijeće Neum ranije je donijelo zaključak da brodovi dužine do 15 metara mogu ući u neumski akvatorij, no taj zaključak nije obvezujući. Načelnik Jurković ističe da je nužno pronaći rješenja koja će spriječiti ulazak takvih brodova u budućnosti.

On naglašava da lokalne vlasti moraju pronaći zakonska rješenja na državnoj i lokalnoj razini koja će spriječiti ulazak takvih brodova. Ipak, ističe da Bosna i Hercegovina mora poštovati međunarodne propise i sporazume te da će biti potrebno pronaći model koji je usklađen s tim.

- Oglas -

Načelnik Jurković također ističe da Neum nema koristi od takvih ulazaka te da oni samo nanose štetu akvatoriju. Turisti možda posjete lokalne ugostiteljske objekte, ali to nije vrsta turizma kojom se Neum želi baviti u budućnosti. Stoga će lokalne vlasti uložiti napore kako bi putem zakona regulirale ovaj aspekt i spriječile ulazak takvih velikih brodova u neumski akvatorij.

Prošle godine, građani Neuma organizirali su prosvjede protiv ulaska takvih brodova, što pokazuje da postoji veliko nezadovoljstvo među lokalnim stanovništvom. Sada je na vlastima da pronađu rješenja koja će zadovoljiti interese građana i zaštiti ljepotu i prirodu neumskog akvatorija.

Podijelite ovaj članak
Dodaj komentar