Stvoren je novi svemir: Starfield je najbolja igra Bethesde od Obliviona

PRVA
10 minuta čitanja

Jedna od najiščekivanijih znanstveno-fantastičnih igara za 2023. godinu napokon je stigla – Bethesda Game Studios predstavlja Starfield. Zanimljiva informacija: Ovo je također prvi potpuno novo djelo Bethesde u posljednjih 25 godina. U samoj igri, smještenoj daleko u budućnosti, točnije u 2330. godini, igrači će preuzeti ulogu istraživača svemira u akcijskoj RPG igri koja se odvija “izvan Zemlje”.

Starfield kao da je stvoren od elemenata Bethesdinih igara Elder Scrolls i Fallout, pomiješanih s utjecajima iz Mass Effecta i No Man's Skya. Kako je točno nazvao Todd Howard, direktor i izvršni producent Bethesda Game Studios, “Skyrim u svemiru” – i da, stvoren je novi svemir.

Dojam o ogromnom svemiru

Što se samog sadržaja igre tiče, obuhvaća epske razmjere, i možemo s veseljem reći da je Bethesda uspjela stvoriti još jednu veliku igru s više od 1000 procedualno generiranih planeta (osim onih ključnih za glavnu priču, koje su ručno kreirane), dostupnih za istraživanje samo na PC-u i Xbox Series X|S. Ipak, treba napomenuti limit ovog aspekta – iako su sve planete dostupne za istraživanje, nemojte očekivati okruženja slična Zemlji (više nalikuju Marsu), no dojam o velikom svemiru je impresivan, kao i područja koja se mogu istražiti.

Kako bi vas držala usmjerenima na misije, igra nudi oznake za pomoć pri navigaciji kako se ne biste izgubili. Ako se ipak izgubite tijekom istraživanja, ponekad ćete naići na objekte ili zadatke koji ističu mehaniku istraživanja u Starfieldu. Iako se može usporediti s jednako odličnom igrom The Outer Worlds, Starfield je znatno prostraniji svijet i omogućuje vam gotovo potpunu slobodu kretanja gdje god poželite.

- Oglas -

Iako je priča igre klišeizirana, sadrži klasične naučno-fantastične trope u kojima je vaš lik jedno od rijetkih bića u svemiru koje može otključati moći tajanstvenog artefakta koje ste nesvjesno aktivirali. I da, morate otkriti njegove tajne, no srećom, tu je grupa poznata kao Constellation, posljednji istraživači svemira, koji će vam pomoći, uključujući i obavljanje različitih misija tijekom istraživanja tog velikog svemira nauke fantastike.

Dok ste povezani s Constellation, možete odabrati različite saveze koji otvaraju dodatne putove priče, a neki su čak zanimljiviji od same glavne priče. Dodatno, bit ćete kapetan vlastitog svemirskog broda, moći ćete regrutirati vlastitu posadu (uključujući i romantične odnose) i sudjelovati u svemirskim borbama s neprijateljima. Ovo sigurno budi sjećanja na igre poput Wing Commandera, Star Wars Squadrona i, nedavno, Elite Dangerousa.

Stvarajte vlastitu avanturu

Prije nego se upustite u ovaj novi projekt Bethesde, prvi korak je stvaranje vlastitog lika, od izgleda do različitih osobina i njihove struke. Postoji i priličan broj opcija za “klasu lika”, kao što su ucjenjivač ili, sasvim suprotno, diplomata. Bez obzira jeste li hodočasnik, lovac na ucjene, vojnik ili ksenobiolog, ove klase se vraćaju korijenima RPG likova poput ratnika, svećenika, lopova i čarobnjaka, ali s modernim znanstveno-fantastičnim izgledom. Dodatno, tu je i više od 300 bodova vještina koji vam omogućavaju potpunu prilagodbu sudbine vašeg lika, uključujući i više prelazaka kroz igru.

Nakon što završite stvaranje svog lika, prvi trenuci igre služe kao vrlo grubo uputstvo, uključujući otkrivanje artefakta koji vam pruža duhovnu viziju i vodi vas prema tajanstvenoj organizaciji poznatoj kao Constellation. Dobro došli u Starfield!

U početku igre, možda ćete se osjećati nevažno i maleno zbog otvorenog svijeta i svemira u igri, no kako napredujete od skromnog rudara, susretat ćete nove likove koji će vas upoznati s izgradnjom svijeta iza svemira Starfielda. Dakle, igra je ogromna i na vama je hoćete li se držati samo glavnih misija ili se upustite u vlastite avanture.

Kao i kod drugih igara Bethesde, misije mogu biti izuzetne ili manje zanimljive, ali srećom, najzanimljivije misije nadmašuju ta manja nedostatka. Također, glavni likovi koje susretnete su dobro napisani i pomažu vam da se uronite u priču Starfielda i njihove vlastite osobne izazove i teškoće.

Također mi se sviđa kako vaša pripadnost dosta utječe na samu igru, kao što je mogućnost da budete “svemirski šerif” na Freestar Rangeu ili pak svemirski gusar s Crimson Fleetom. Negdje između postoji čak i kiberpunk elemenat koji vam omogućuje hakiranje u razne zadatke, slično kao što čini lik lopov u Dungeons & Dragonsu. Također možete zaraditi mnogo kredita u igri koji vam omogućavaju izgradnju baze za svog lika i dodavanje osjećaja pripadnosti u ovom novom svemiru.

Kada susretnete NPC-ove, dobit ćete pristup dijaloškim stablima koja vam omogućavaju interakciju s njima, slično kao u igrama The Elder Scrolls i Fallout. Ovo će utjecati na razvoj odnosa s njima, uključujući i priču. Osim toga, pomaže otključavanju dodatnih dijelova priče i svijeta na kojem Starfield temelji. A tu je mnogo toga. S obzirom na to, izreći pogrešnu stvar osobama koje susretnete može izazvati borbu u klasičnom stilu Bethesde. Borba na planeti je izuzetno zabavna, posebno kako napredujete i razvijate svog lika s odabranim vještinama i oružjem. Ovisno o težini, borba može biti jednostavna, ali ponekad i frustrirajuće izazovna. No, Starfield nudi različite načine suočavanja s borbom, a tu su i različita oružja na raspolaganju.

Novi život u svemiru

Borba u svemiru je zabavna, iako mehanika nije tako složena kao u Elite Dangerous, no izazovna je i, što je važnije, daje pravi osjećaj borbe u svemiru. Podršku borbama u svemiru pružaju intuitivne kontrole na Xbox Series X kontroleru dok se borite u svemirskim dvobojima. Međutim, nemojte postati previše vezani za svoj brod jer ga možete nadograditi ili prodati kako biste kupili moćniji, uz mnogo opcija za prilagodbu kako biste unaprijedili svoje vještine borbe. Govoreći o prilagodbi, izrada igra ključnu ulogu u Starfieldu i nije samo složena, već i temeljito detaljna u predmetima koje možete stvarati na temelju različitih ruta istraživanja.

Za razliku od Skyrima, Starfield stvara ovu veliku znanstveno-fantastičnu priču koja obuhvaća istraživanje svemira i planeta, interakciju s raznim likovima, sustav napredovanja i borbu koja funkcionira kako na tlu, tako i u svemiru. Iako mehanika unutar solarnog sustava možda nije savršeno razrađena, mogućnost da istražujete bilo gdje želite i otkrivate nove svjetove svakako je vrijedna uloženog vremena. Borba je također visoke kvalitete i gotovo besprijekorno funkcionira na Xbox Series X, pružajući igraču veliku slobodu.

Grafički, igra izgleda fantastično na Xbox Series X, a Bethesda se zaista potrudila stvoriti novi živi svemir koji veći dio vremena izgleda kao igra nove generacije na XSX. Neke od planeta izgledaju izvanredno i detaljno, uključujući i one puste, no stvaranje toliko planeta nije nimalo jednostavan zadatak, posebno kada se radi o računalnoj snazi i prostoru za pohranu.

Unatoč tome, Bethesda je uspjela stvoriti igru smještenu ne samo u našem solarnom sustavu, već i u dalekoj budućnosti istraživanja svemira i šire galaksije. Dodajte tome mnoštvo posebnih efekata i realistično osvjetljenje, a vidjeti ovu igru na XSX-u je pravo zadovoljstvo. Gluma, glazba i zvučni efekti također idu ruku pod ruku s grafikom i, naravno, igranjem.

Zaključak

Starfield je igra koja zahtijeva vrijeme, i pod “vrijeme” mislim stvarno puno vremena (mi smo već na nekih 50-60 sati igranja i daleko smo od kraja). Bez ulaganja vremena, nećete moći potpuno doživjeti složene priče i mehanike istraživanja. Iako su mehanike igre čvrste, definitivno postoje sličnosti sa Skyrimom, no Starfield je čista znanstveno-fantastična avantura koja srećom dobro funkcionira uz Creation Engine, isti engine koji je korišten za izradu Bethesda naslova kao što su The Elder Scrolls V: Skyrim i Fallout 76.

Dakle, ako ste uživali u bilo kojoj od navedenih igara i želite hrabro otići tamo gdje još nitko nije bio, onda Starfield zadovoljava te kriterije savršeno. I uz svaki novi univerzum, dođu i bugovi, no srećom, nijedan od njih nije ugrozio igru, a na kraju, Starfield je novi RPG i više nego vrijedan igranja. Zasigurno obećava užitak.

Podijelite ovaj članak
Dodaj komentar