Susret visokih diplomata iz Kine, Južne Koreje i Japana

PRVA
2 minuta čitanja

Utorak je bio dan kada je Južna Koreja ugostila istaknute diplomate iz Kine i Japana na izvanrednom trilateralnom sastanku, čija je svrha umanjiti brige Pekinga zbog jačanja veza između ova dva saveznika Sjedinjenih Američkih Država, izvještava Reuters.

Sastanak ima djelomično i cilj pripremiti teren za daljnje trilaterale sastanke među liderima ovih zemalja, koji su posljednji put održani 2019. godine. Ti razgovori su prekinuti zbog pravne, diplomatske i trgovinske sporove između Seula i Tokija vezane uz pitanja koja datiraju iz perioda japanske okupacije Koreje od 1910. do 1945. godine.

Predsjednik Južne Koreje, Yoon Suk Yeol i japanski premijer Fumio Kishida su od tada poduzeli korake kako bi popravili odnose, a u augustu su čak održali povijesni trilateralni sastanak s američkim predsjednikom Joeom Bidenom. Na tom sastanku su trojica lidera obećala jačanje suradnje u područjima kao što su obrana i ekonomska sigurnost.

Visoki dužnosnik južnokorejske vlade je izjavio da Kina aktivno traži trilateralnu suradnju i organizaciju sastanaka od trenutka kada su se odnosi između Seula i Pekinga pogoršali 2017. godine zbog američkog proturaketnog sustava THAAD u Južnoj Koreji.

- Oglas -

– Sigurno je da su na njihovoj strani izazovi vezani uz naše sve tješnje trilaterale sigurnosno partnerstvo sa Sjedinjenim Američkim Državama i Japanom – izjavio je dužnosnik, želeći ostati anoniman zbog osjetljivosti situacije.

– Čini se kako postoji stajalište da oni moraju pravilno upravljati dvosmjernim odnosima s nama, jer su vidjeli da su njihovi odgovori na THAAD imali kontraproduktivan učinak i izazvali ozbiljno protukinesko raspoloženje – dodao je.

(Vijesti.ba)

Podijelite ovaj članak
Dodaj komentar