Transparency je javno iznio svoje mišljenje o korištenju Lupon-a za naplatu parkiranja u KS

PRVA
2 minuta čitanja

Već duže vremena, parkiranje u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, Sarajevu, izaziva kontroverze i probleme. Nakon nedavnog javnog natječaja, na kojem je Lupon Venturas ponovno dobila posao održavanja softvera i aplikacije za naplatu parkiranja, ponovno se pojavio problem. Prema informacijama magazina Žurnal, Lupon Venturas je jedini ponuđač koji ima mogućnost dobiti tender zbog ekskluzivnih prava na izvorni kod i autorska prava sistema za naplatu parkiranja.

Koja je problematika? Problem leži u činjenici da druge tvrtke, koje možda pružaju bolje usluge po nižim cijenama, nemaju pristup izvornom kodu te ne mogu sudjelovati u natječaju. To stvara monopolističku situaciju u kojoj samo određena tvrtka dobiva posao održavanja.

Damjan Ožegović iz organizacije Transparency International u Bosni i Hercegovini (TIBiH) ističe da takvi javni natječaji nisu rijetkost u BiH, ali postaju sve rjeđi. Oštro kritizira takav način nabave jer ne osigurava najkvalitetnije usluge po najnižim cijenama, što je suprotno osnovnim principima Zakona o javnoj nabavi.

Drugi sporni elementi vezani uz nabavu sustava za naplatu parkiranja u Sarajevu su činjenica da Ministarstvo nije kupilo izvorni kod i autorska prava prilikom nabave sustava te da se godinama oslanja na zaštitu ekskluzivnih prava Lupon Venturasa kao razlog zašto ta tvrtka obavlja održavanje sustava.

- Oglas -

Lupon Venturas već duže vrijeme preferira pregovore bez objave obavijesti i direktne sporazume. S obzirom na sve navedeno, jasno je da na tržištu održavanja sustava za naplatu parkiranja u Sarajevu nedostaje konkurencija.

Situacija je posebno problematična jer se radi o javnim sredstvima, odnosno novcu poreznih obveznika koji se troši na održavanje sustava za parkiranje. Uzimajući u obzir mnoge kontroverze i nedostatak konkurencije, nadležne institucije bi trebale pažljivo istražiti ovu temu i osigurati transparentnost i fer konkurenciju u javnim nabavkama.

Zaključno, problem naplate parkiranja u Sarajevu ponovno je postao aktualan zbog nedostatka konkurencije u nabavi i održavanju sustava. Ovaj problem nije rijedak u BiH, ali je važno da se nadležne institucije uhvate u koštac s njim kako bi osigurale jednakost, transparentnost i učinkovito raspolaganje javnim sredstvima.

Podijelite ovaj članak
Dodaj komentar