Trojica napadača su likvidirana, dok je četvorica njihovih pomagača uhapšena

PRVA
2 minuta čitanja

Na Kosovu su trojica napadača likvidirana, dok su u Rudarama privedena četvorica osoba koje su im pomagale, objavila je policija Kosova.

Podsjećamo, u manastiru Banjska na sjeveru Kosova se skriva grupa od otprilike tridesetak naoružanih napadača, koji su opkoljeni od strane jake policijske snage. KFOR je saopštio da nastavlja pažljivo pratiti situaciju u Banjskoj i dodao da su prisutne KFOR trupe na tom području, spremne da odgovore ukoliko bude potrebno.

Premijer Kosova Albin Kurti je na konferenciji za novinare, nakon sjednice Vijeća sigurnosti Kosova, zatražio predaju napadača sigurnosnim vlastima.

“Imamo najmanje 30 naoružanih ljudi, do zuba opremljenih, najamnika iz vojske ili policije, koji su pod opsadom naših policijskih snaga i pozivam ih da se predaju našim sigurnosnim organima. Oni su oni koji napadaju našu policiju čak i nakon što su ubili Afrima Bunjakua i ranili Albana Rashitija”, izjavio je.

- Oglas -

Kurti je, pokazujući fotografije, istakao da se oko manastira Banjska i Zvečan nalaze naoružani ljudi u vojnoj opremi, koji nose maske.

“Sigurnosni organi i tužilaštvo će sprovesti istragu kako bi identificirali te uniforme. Kao što vidite, pored džipova, ima i jedno oklopno vozilo. Primjećujete oklop koji je karakterističan za vojničku uniformu i opremu. Ovdje imamo organiziranu formaciju koja je došla ratovati na Kosovo”, rekao je Kurti.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je vanredno obraćanje večeras u 20 sati.

(Vijesti.ba)

Podijelite ovaj članak
Dodaj komentar