Tvrdnje naučnika: Misteriozna sila suzbija rast svemirskih struktura

PRVA
2 minuta čitanja

Standardni model kosmologije, ukorijenjen u Ajnštajnovoj teoriji opšte relativnosti, predviđa određenu stopu rasta ogromnih kozmičkih struktura poput galaktičkih klastera i niti tokom širenja svemira. Međutim, nova istraživanja sa Univerziteta u Michiganu su otkrila da je rast ovih struktura sporiji nego što je predviđeno. Utvrdili su da se rast velikih kozmičkih struktura usporio u nedavnom dobu svemira, iako se ukupno širenje svemira ubrzava.

Ovo otkriće je značajno jer izaziva naše trenutno razumijevanje svemira. Jedno moguće objašnjenje je da postoji nova vrsta tamne materije ili tamne energije koja suzbija rast velikih kozmičkih struktura. Druga mogućnost je da naše razumijevanje gravitacije treba biti izmijenjeno. Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu “Physical Review Letters”. Naučnici kažu da bi njihovi rezultati mogli pomoći u objašnjavanju glavnog kosmičkog misterija poznatog kao “sigma-8 napetost”, što je neslaganje između predviđenih i opaženih vrijednosti parametra koji opisuje raspodjelu materije u svemiru.

Prema “Vice News”, naučnici predvođeni Minh Nguyen, astrofizičarom i kozmologom sa Univerziteta u Michiganu, sugeriraju da je rast velikih struktura suzbijen u modernom svemiru, iako se ukupno širenje svemira ubrzava tokom vremena zbog misteriozne sile poznate kao tamna energija. Naučnici su zaključili da se neke “kozmičke napetosti mogu tumačiti kao dokazi o suzbijanju rasta” i da bi “sigma-8 napetost” mogla biti efikasno riješena njihovom hipotezom, prenosi ndtv.com.

Neke od najvećih svemirskih struktura

“Naš cilj nije bio da tražimo dokaze o suzbijanju rasta u kasnijem periodu”, rekao je Nguyen u e-mailu za Motherboard. “Naša prvobitna namjera bila je da vidimo da li se historija ekspanzije kosmičke pozadine podudara sa historijom rasta kosmičkih struktura.”

- Oglas -

Podijelite ovaj članak
Dodaj komentar