U Gabonu se održavaju trostruki izbori, predsjednik Bongo se bori za treći mandat!

PRVA
3 minuta čitanja

Utrka za čelnu poziciju u maloj naftom bogatoj centralnoafričkoj državi Gabonu je u punom jeku. Aktuelni predsjednik, 60-godišnji Bongo, koji je na vlasti od 2009. godine, suočava se sa svojim glavnim rivalom Albertom Ondo Osom. Ovi izbori su od velike važnosti za budućnost Gabona, jer će odrediti ko će voditi zemlju i njene bogate naftne resurse u narednom periodu.

Bongo je naslijedio vlast od svog oca Omara, koji je bio na vlasti više od 41 godine. Kao dugogodišnji političar, Bongo ima iskustvo i podršku nekih segmenata društva. Međutim, njegovo vladavine obeležile su kontroverze i optužbe za korupciju i autoritarizam.

Prije samih izbora, javnost je bila uznemirena zbog navodnog razgovora između Ondo Osse i jednog člana opozicije koji je procurio na društvenim mrežama. Bongo je to iskoristio kako bi optužio svog rivala za izdaju i naveo da su takve izjave rezultat zavjere koja ima za cilj preuzimanje vlasti uz pomoć “stranih sila”. Ovo je sigurno dodatno zakomplikovalo već napete odnose između dvojice političkih protivnika.

No, Ondo Ossa, 69-godišnji profesor ekonomije i bivši ministar pod Bongovom vlašću, odlučio je ući u utrku kao glavni kandidat opozicione grupe Alternance 2023. Alternance 2023 je udruženje koje okuplja različite opozicione stranke i organizacije i koje je odabralo Ondo Ossu samo osam dana prije izbora. Ova odluka može donijeti nešto drugačiju dinamiku u utrci za predsjedničku poziciju.

- Oglas -

Međutim, izjava Alternance 2023 da razgovor nije autentičan i da je posrijedi sramna manipulacija od strane vlasti, sigurno će biti ispitana. Glasači Gabona su zahtijevali transparentnost i poštovanje demokratskih principa, te će ove optužbe sigurno utjecati na njihovu percepciju i podršku određenim kandidatima.

Važno je napomenuti da izbori neće samo odrediti predsjednika, već i članove zakonodavnog tijela i lokalna vijeća. Ovi izbori su također prilika za glasače da izraze svoje mišljenje o budućnosti svoje zemlje i potvrde ili promijene političku dinamiku Gabona.

Konačni rezultati izbora će zasigurno biti praćeni kako unutar zemlje, tako i širom svijeta. Gabon je važan igrač u centralnoafričkoj regiji zbog svojih prirodnih resursa, te će izbor novog vođe imati dalekosežne posljedice za zemlju i njene građane. Samo vrijeme će pokazati kako će se situacija razvijati i ko će preuzeti vlast u Gabonu.

Podijelite ovaj članak
Dodaj komentar