U obrazovnim institucijama Kantona Sarajevo se ne poništava niti mijenja nijedan nastavni predmet

PRVA
3 minuta čitanja

U objavi ministarstva za obrazovanje se objašnjava da je ministrica Hota-Muminović u prošlom razdoblju komunicirala sa javnošću o izmjenama i dopunama akata, osobito nastavnih planova i programa.

Navedene promjene, kako ističu, na nijedan način ne uključuju ukidanje ili preimenovanje predmeta, niti smanjenje broja sati nastavnog fonda po predmetima. Predmeti će biti navedeni u pedagoškoj dokumentaciji i evidenciji, kao i u javnim dokumentima (uvjerenjima o uspjehu) na isti način kao i do sada.

– Iako je već više puta ponovljeno, koristimo i ovu priliku da jasno poručimo učenicima, roditeljima, nastavnicima i cjelokupnoj javnosti da se predmet Bosanski jezik i književnost, Hrvatski jezik i književnost, Srpski jezik i književnost ni na koji način ne ukida niti se na bilo koji način umanjuje važnost tog predmeta. Učenici će i dalje imati taj predmet i bit će ocjenjivani iz Bosanskog jezika i književnosti, Hrvatskog jezika i književnosti, Srpskog jezika i književnosti, a ta činjenica će biti jasno vidljiva u uvjerenjima o uspjehu (dnevničkim knjižicama) i svjedodžbama – navodi se u objavi.

Izražava se zabrinutost zbog, kako ističu, manipuliranja tim pitanjem u političke svrhe od pojedinaca i dijela javnosti. Spomenuta spremnost da se pitanje od presudne važnosti, poput izučavanja Bosanskog jezika i književnosti, Hrvatskog jezika i književnosti, Srpskog jezika i književnosti, iskoristi za jeftine političke bodove jasno pokazuje sebičnost i licemjernost pojedinaca.

- Oglas -

– Želimo skrenuti pažnju na činjenicu da su u proteklim godinama, gotovo dvije decenije, postojale mnoge greške u tretiranju i promociji predmeta Bosanski jezik i književnost, Hrvatski jezik i književnost, Srpski jezik i književnost. Kao primjer, možemo navesti odobrene udžbenike koje naši učenici koriste već više od deset godina, a na kojima naslovna stranica ne sadrži naziv tog predmeta. Nameće se pitanje zašto su svi koji danas šire dezinformacije o navodnom ukidanju predmeta šutjeli o toj nepravilnosti sve ove godine – ističe se u objavi.

Također, napominje se da se od septembra ulazi u drugu godinu provođenja kurikularne reforme, pri čemu Javna ustanova Institut za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja KS pruža kontinuiranu podršku svim nastavnicima koji provode reformu.

U skladu s programskim aktivnostima, Ministarstvo za odgoj i obrazovanje KS će u narednom razdoblju uputiti novi Zakon o udžbenicima u KS kako bi se, između ostalog, ispravila navedena nepravilnost, objavio je protokol i tisak KS.

(Vijesti.ba)

Podijelite ovaj članak
Dodaj komentar