Usporen rast sjetvenih površina u TK u 2021. godini u odnosu na prethodnu sezonu

PRVA
2 minuta čitanja

Vlada Tuzlanskog kantona je na danas održanoj sjednici izrazila svoju saglasnost na tekst sporazuma koji će biti potpisan između Vlade Tuzlanskog kantona i Federalnog zavoda PIO/MIO u vezi s isplatom jednokratne novčane pomoći za penzionere s najmanjim penzijskim primanjima. Cilj ove mjere je pružiti podršku penzionerima koji žive na području Tuzlanskog kantona i primaju lične ili porodične penzije, a čija ukupna penzijska primanja ne prelaze iznos od 538,27 KM. Vlada je osigurala 3,7 miliona KM za ovaj program.

Ministar za rad, socijalnu politiku i povratak Fadil Alić je naglasio važnost potpisivanja sporazuma kako bi se ova mjera što prije sprovela. Penzioneri s najnižim primanjima će biti korisnici ove jednokratne novčane pomoći koja će im pružiti određenu finansijsku podršku.

Također, na sjednici je usvojen Plan jesenje sjetve za 2023. godinu na području Tuzlanskog kantona. Plan predviđa sjetvu žitarica, povrća, industrijskih i krmnih biljaka na 6.201 hektara poljoprivrednog zemljišta. Ova površina je manja za 425,5 hektara u odnosu na jesenju sjetvu u 2022. godini.

Jesenja sjetva u ovoj godini planirana je na površini od 4.350 hektara žitarica, što čini 70,15% ukupnog plana sjetve svim poljoprivrednim kulturama na području Tuzlanskog kantona. Međutim, ovo je smanjenje za 377 hektara u odnosu na prošlogodišnju sjetvu žitarica.

- Oglas -

Finansijska strana jesenje sjetve iziskuje 12.575.997 KM za realizaciju plana, što predstavlja povećanje od 818.175 KM u odnosu na prethodnu godinu. Unatoč smanjenju sjetvene površine, povećanje je rezultat drugih faktora.

Osim navedenog, na današnjoj sjednici vlade donesene su i neke odluke tehničke prirode.

Ove odluke svjedoče o naporima Vlade Tuzlanskog kantona da pruži podršku penzionerima s najmanjim primanjima i da podrži poljoprivrednike u osiguravanju kvalitetne poljoprivredne proizvodnje na području Kantona.

Podijelite ovaj članak
Dodaj komentar