Velik broj turista je posjetio Nacionalni park Una ove godine

PRVA
3 minuta čitanja

Nacionalni park Una je postigao izuzetne rezultate u posjetiteljima i gostima tijekom do sada ove godine. Preko 133.000 posjetitelja je došlo u park i većina planiranih programskih aktivnosti je provedena. Izvanredne rezultate je potvrdio Amarildo Mulić, direktor Javnog preduzeća “Nacionalni park Una”.

Mulić je izjavio da je ponosan na postignute rezultate napornog rada i podrške Vlade Federacije BiH i Ministarstva okoliša i turizma. Zahvaljujući njihovoj podršci, ostvaren je značajan napredak u poslovanju. Uspješno je realizirano više od 80 posto programskih aktivnosti, a broj posjeta za ovu godinu je premašio 133.000 prije nekoliko dana. Ovo je najbolji rezultat od kad je Nacionalni park Una počeo s radom prije 12 godina, kada je imao samo 2.500 posjetitelja tijekom cijele godine.

Mulić je naglasio da su ovi rezultati plod zajedničkog angažmana i rada te suradnje sa svim operaterima u turističkom, ugostiteljskom i uslužnom sektoru. Također je istaknuo podršku osnivača, donatora i partnera.

Nacionalni park Una je proveo mnogo aktivnosti kako bi poboljšao svoje kapacitete, uključujući opremanje i obuku zaposlenika. Posebna pažnja je posvećena izradi planova i provedbi projekata za zaštitu područja. Projekt Una Valens, koji je financiran od strane donatora UNDP-a, trebao bi biti dovršen do kraja studenog. Projekt uključuje nabavku mobilnih štandova. Također, osigurana su sredstva za izradu projektnih dokumenata za konzervaciju srednjovjekovnog grada Ostrovica iznad Kulen Vakufa, uz pomoć talijanske ambasade u BiH i Italijanske razvojne agencije. Projekt istraživanja gljiva u zaštićenom području se nalazi u završnoj fazi.

- Oglas -

Mulić ističe da su u proteklih 12 godina provedena 40 projekata za zaštitu i očuvanje prirode te znanstveno-istraživačkih radova. Napredak je također ostvaren u infrastrukturnim projektima, a nadaju se da će imati još veću podršku lokalnih i kantonalnih vlasti u budućnosti.

Trenutno je u tijeku postupak upisa mikrolokaliteta Milančev buk sa kompleksom apnenih barijera u Martin Brodu u Registar svjetske prirodne baštine UNESCO-a. Postupak traje od 2017. godine, a Nacionalni park Una se nadaju da će do kraja mjeseca predati popravljeni nominacijski fajl uredu UNESCO-a. Očekuju da će Nacionalni park Una dobiti status službenog kandidata na Generalnoj skupštini u veljači iduće godine. Ako Milančev buk bude upisan u Registar svjetske prirodne baštine, to će staviti ovaj dio Bosne i Hercegovine na svjetsku ekološku i turističku mapu, što je planetarno promoviranje bezvrijedno.

Također, primećuje se sve veći interes za posjetitelje Nacionalnog parka Una izvan ljetne turističke sezone, što će značajno poboljšati sve brojeve i pokazatelje do kraja ove godine.

Podijelite ovaj članak
Dodaj komentar