Velika posjetica u srpnju u Federaciji BiH: Saudijci i Turci vodeći među 157.600 putnika

PRVA
3 minuta čitanja

Turizam u Federaciji BiH nastavlja rasti i u srpnju 2023. godine, prema podacima Federalnog zavoda za statistiku. Ukupan broj dolazaka putnika u toj regiji iznosi 157.602, što predstavlja značajan porast od 20,6 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Osim toga, u usporedbi s lipnjem 2023. godine, broj dolazaka putnika povećan je čak za 33,5 posto.

Od ukupnog broja dolazaka, domaći putnici čine 20,6 posto, dok strani putnici čine 79,4 posto. Ti podaci ukazuju na porast interesa stranih putnika za posjetu Federaciji BiH, što doprinosi gospodarskom rastu i razvoju turističke industrije.

Također, broj noćenja putnika u srpnju 2023. godine povećao se za 14,8 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine, dosegnuvši brojku od 353.815. U usporedbi s lipnjem 2023. godine, broj noćenja putnika čak je porastao za impresivnih 51,5 posto.

Domaći putnici doprinose s udjelom od 21,6 posto, dok strani putnici čine 78,4 posto od ukupnog broja noćenja. Zanimljivo je napomenuti da vrsta smještajnog objekta koja je najviše korištena za noćenje putnika u srpnju 2023. godine su hoteli i slični smještajni objekti, s udjelom od čak 93,6 posto.

- Oglas -

Kad je riječ o strukturi noćenja stranih putnika, najviše noćenja ostvarili su putnici iz Saudijske Arabije (12,7 posto), Turske (9,4 posto), Ujedinjenih Arapskih Emirata (7 posto), Hrvatske (5,1 posto) i Njemačke (4,8 posto). Ti podaci ukazuju na to da regionalne zemlje i države iz susjedstva igraju ključnu ulogu u privlačenju stranih putnika u Federaciju BiH.

Broj raspoloživih kreveta u srpnju 2023. godine povećao se za dva posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, dosegnuvši brojku od 31.012. Neto stopa iskorištenosti kreveta za vrstu hotela i sličan smještaj u Federaciji BiH iznosi 40,6 posto, što je zadovoljavajuća razina iskorištenosti.

Svi ti brojevi ukazuju na pozitivan trend rasta turizma u Federaciji BiH, koji donosi gospodarske koristi i otvara nove mogućnosti za razvoj turističke industrije. Potrebno je daljnje ulaganje u infrastrukturu, promociju turističkih odredišta i unaprjeđenje usluga kako bi se dalje održao ovaj pozitivan trend i privuklo još više putnika u budućnosti.

Podijelite ovaj članak
Dodaj komentar