Velika većina potrošača u 2022. godini odlučila je zadržati svoj novac

PRVA
2 minuta čitanja

U suradnji s USAID projektom “Diaspora Invest”, Privredna komora Unsko-sanskog kantona i konferencija PIT Krajina 2023, održana je radionica “Što sve trebamo znati o prilikama za izvoz roba u Njemačku” u Bihaću. Na radionici je sudjelovalo preko 40 predstavnika malih i srednjih poduzeća, kao i startup kompanija iz bihaćke regije.

Govornica na radionici Mirela Kadić, stručnjakinja za promociju izvoza s prebivalištem u Kelnu, istaknula je da izvoz pruža ekonomske mogućnosti koje nisu ograničene domaćim tržištem. Ona je naglasila važnost procjene stranih tržišta putem postavljanja osnovnih pitanja, poput razumijevanja veličine tržišta, potencijala proizvoda, preferencija potrošača i distribucijskih kanala.

Nakon pandemije, suočavamo se s povećanjem cijena, ratnim stanjima i klimatskim promjenama, a potrošači postaju sve zahtjevniji. U 2022. godini, 75 posto potrošača izjavilo je da više ne želi trošiti novac. Primjećuje se trend potrošačke orijentacije prema robnim markama u sektorima hrane, kozmetike i pića.

Kadić je istaknula da ljudi i dalje provode vrijeme online, ali su selektivniji u pogledu “vremena provedenog pred ekranom”, koje bi trebalo biti učinkovitije i individualizirano. Ponašanje potrošača se mijenja, a fokus je na smanjenju potrošnje u korist planeta. Iako su oprezni s proračunima, potrošači i dalje traže proizvode koji su održivi i klimatski neutralni.

- Oglas -

Iz USAID-ovog projekta ističu da je Mirela Kadić jedna od stručnjakinja iz bosanskohercegovačke dijaspore koja pruža podršku lokalnim poduzećima u BiH putem Diaspora Expert Rostera. U samo dva mjeseca od početka programa, surađivali su s 25 poduzeća iz cijele zemlje.

Osim izravnih kontakata, koriste se prilike poput konferencije PIT Krajina kako bi podijelili znanje i iskustvo dijaspore. Današnja sesija pokazuje koliko su poduzetnici zainteresirani za takve informacije o pristupu njemačkom tržištu.

Organizatori najavljuju da uskoro pripremaju i nekoliko sektorskih posjeta posrednika za izvoz, jer je potencijal dijaspore u toj domeni prepoznat u zajednici.

Podijelite ovaj članak
Dodaj komentar