Vlada KS donijela strategiju o upravljanju turistima Trebevića, Bijambara i Vrela Bosne

PRVA
2 minuta čitanja

Vlada Kantona Sarajevo prihvata strategije za upravljanje zaštićenim prirodnim područjima

Nedavno je Vlada Kantona Sarajevo usvojila promjene i dopune Odluke o izradi strategija za upravljanje Spomenikom prirode “Vrelo Bosne”, kao i zaštićenim pejzažima “Trebević” i “Bijambare”. To je prvi put da se za neko zaštićeno prirodno područje u kantonalnoj sarajevskoj Vladi razmatraju strategije za upravljanje turistima.

U proteklim godinama, lokacije Trebevića, Bijambare i Vrela Bosne su zabilježile značajan porast broja turista. Međutim, zbog ovog porasta, bilo je potrebno prilagoditi posjetiteljima kako bi se zaštitile vrijednosti ovih područja. Strategije za upravljanje turistima obuhvaćaju analizu ukupne kapaciteta za posjetitelje na tim područjima kako bi se izbjegao negativan utjecaj na prirodne resurse i okoliš.

Ove strategije također utvrđuju najbolje metode za upravljanje turistima i identificiraju različite tržišne segmente i potencijalne oblasti. Također se uzima u obzir socijalna uključenost osjetljivih skupina stanovništva, posebno kroz određivanje cijena ulaznica za turiste na zaštićenim područjima.

- Oglas -

Akcioni planovi su također razvijeni kako bi se poboljšalo upravljanje turistima i kvaliteta njihovih posjeta, kao i zaštita zaštićenih područja na održiv način, uzimajući u obzir potrebe lokalnog stanovništva.

Implementacija ovih strategija za upravljanje turistima na zaštićenim područjima “Trebević”, “Bijambare” i “Vrelo Bosne” također će raditi na unaprijeđenju cjelokupnog iskustva turista. Jasna uputstva i edukativni materijali će se koristiti kako bi se povećala svijest o prirodnim i kulturno-historijskim vrijednostima ovih područja.

Ovi značajni koraci pokazuju da Vlada Kantona Sarajevo shvata važnost zaštite prirode i želi osigurati da zaštićena područja budu sačuvana za buduće generacije. Strategije za upravljanje turistima pružaju strukturu za održivo korištenje i zaštitu ovih vrijednih prirodnih područja.

Podijelite ovaj članak
Dodaj komentar