Vlada ZDK odobrila milionska sredstva za kapitalne projekte u pet gradova i općina

PRVA
3 minuta čitanja

Vlada Zeničko-dobojskog kantona donijela je nekoliko važnih odluka na današnjoj sjednici, vezano za odobravanje sredstava iz Kapitalnog transfera Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport. Ukupan iznos transfera iznosi 4.438.800 KM, od kojih je odobreno 1.738.800 KM za projekte koji se realizuju u partnerstvu sa gradovima i općinama u tom kantonu.

Najveći dio odobrenih sredstava odlazi gradu Zenica. Za projekat “Sanacija krova i unutrašnjih prostora zgrade Bosanskog narodnog pozorišta Zenica” odobreno je 450.000 KM, dok je za projekat “Rekonstrukcija objekata Kampa izviđača Zenica na Boračkom jezeru” odobreno 70.000 KM. Ove investicije će značajno doprinijeti očuvanju kulturnog nasljeđa i poboljšanju turističke ponude grada Zenica.

Općini Maglaj odobreno je 500.000 KM za prvu fazu projekta “Izgradnja sportske dvorane za potrebe srednjih škola u Maglaju”. Ovaj projekat će omogućiti učenicima Gimnazije “Edhem Mulabdić” i Mješovite srednje škole adekvatne uslove za izvođenje nastave tjelesnog odgoja.

Općini Tešanj odobreno je 268.800 KM, od kojih će se 100.000 KM koristiti za projekt “Izgradnja novog školskog objekta JU Osnovne škole “9. septembar” Tešanj (IV faza)” a 168.800 KM za projekt “Realizacija mjera energetske efikasnosti na objektima JU OŠ “Džemal Bijedić” Tešanj i JU OŠ “Rešad Kadić” Tešanj PŠ “Džemilić Planje””. Ovi projekti će poboljšati školske uslove za djecu i omogućiti uštede u energiji.

- Oglas -

Ministarstvo je opredijelilo 300.000 KM za nastavak projekta “Izgradnja objekta vanjskih bazena na termalnu vodu” u Olovu. Ovaj projekat će doprinijeti razvoju turizma i poboljšanju mogućnosti za rekreaciju građana.

Gradu Visoko odobrena su sredstva u iznosu od 150.000 KM za završnu fazu projekta “Izgradnja novog školskog objekta Područne škole “Goduša” JU OŠ “Alija Nametak” Visoko”. Učenici će tako uskoro moći koristiti potpuno nov i moderno opremljen školski objekat.

Pored ovih investicija, Vlada je donijela odluku o raspodjeli sredstava za rekonstrukciju i investiciono održavanje osnovnih i srednjih škola. Za tu namjenu opredijeljeno je više od 600.000 KM, koje će se koristiti za sanaciju fasada, mokrih čvorova, zamjenu stolarije, instalacija ili prelazak na ekološki prihvatljive energente.

Ove odluke Vlade Zeničko-dobojskog kantona su od velikog značaja za lokalne zajednice i doprinose unapređenju obrazovanja, kulture, turizma i infrastrukture u tom kantonu.

Podijelite ovaj članak
Dodaj komentar