Vučić u Atini: Demonstracija sposobnosti u zaštiti nacionalnih i državnih interesa

PRVA
2 minuta čitanja

Predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik, pohvalio je nedavne napore predsjednika Srbije, Aleksandra Vučića, u očuvanju interesa Srbije tokom Samita Zapadnog Balkana-EU u Atini. Dodik je istakao Vučićevu jasnoću i državničko majstorstvo u kontaktima sa mnogim liderima na samitu, naglašavajući da je time pokazao svoju predanost očuvanju teritorijalnog integriteta Srbije.

Jedan od ključnih trenutaka bila je informacija koju je Vučić saopštio nakon sastanaka sa premijerom Grčke, Kirijakosom Micotakisom, i predsjednikom Ukrajine, Volodimirom Zelenskim. Vučić je prenio stavove Srbije vezane za Kosovo, naglašavajući da ove dvije države neće priznati jednostrano proglašenu nezavisnost tzv. Kosova i da poštuju teritorijalni integritet Srbije. Dodik je istakao značaj ovih izjava, naglašavajući da one potvrđuju podršku Srbiji u očuvanju njenih teritorijalnih granica.

Dodik je također kritikovao pojedine medije u Srbiji i opozicione lidere zbog plasiranja dezinformacija o Samitu Zapadnog Balkana-EU u Atini. Tvrdi da su oni iskrivljivali istinu, pa čak tvrdili da je Vučić podržao hapšenje ruskog predsjednika Vladimira Putina. Dodik je naglasio da je to potpuno netačna informacija i da je Vučić, naprotiv, izdejstvovao da se stavovi koji su bili protivni politici Srbije ne nađu u završnoj deklaraciji sa samita.

Dodik je također istakao da samit nije bio lagan, ali da je Vučić uspio da izdejstvuje razumijevanje za poziciju Srbije, posebno kada je riječ o Kosovu. Dodik je naglasio da su učesnici samita pokazali razumijevanje za Vučićevo izlaganje i poziciju Srbije.

- Oglas -

Samit Zapadnog Balkana-EU u Atini je okupio brojne političare sa Zapadnog Balkana i Evropske unije, kao i predsjednika Ukrajine Volodimira Zelenskog. Dodik je zaključio da je ovom samitu Vučić još jednom potvrdio svoju posvećenost zaštiti interesa Srbije i da je uspio da stekne podršku drugih lidera za poziciju Srbije.

Izvor: Vijesti.ba

Podijelite ovaj članak
Dodaj komentar