Home Svijet Wall Street Journal optužuje ruskog zvaničnika za ‘orkestriranje’ smrti Prigožina

Wall Street Journal optužuje ruskog zvaničnika za ‘orkestriranje’ smrti Prigožina

by admin

WSJ je izvijestio da je Prigožinov privatni avion oboren malom bombom postavljenom ispod krila. List u izvještaju citira neimenovane zapadne obavještajne zvaničnike i bivšeg ruskog obavještajca.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da je vidio izvještaj, ali da ga ne želi komentarisati.

“U zadnje vrijeme, nažalost, Wall Street Journal jako voli proizvoditi pulp fiction”, dodao je.

Prigožin, vođa Wagnera, grupe plaćenika koja se borila za Rusiju u Ukrajini, vodio je dugotrajnu svađu s odbrambenim establišmentom, koja je kulminirala pobunom krajem juna. Brzo je završila, ali je naširoko viđena kao ozbiljan izazov skoro četvrtstoljetnoj vladavini predsjednika Vladimira Putina.

Podsjetimo, Prigožin je poginuo u avionskoj nesreći tačno dva mjeseca kasnije. Kremlj je ranije kao “apsolutnu laž” odbacio sugestiju da je ubijen po Putinovom nalogu. Putin je u oktobru sugerisao da su nesreću uzrokovale ručne granate koje su detonirane u avionu.

U avionu je poginulo još devetero ljudi: dvojica zapovjednika Wagnera, četiri Prigožinova tjelohranitelja i tročlana posada. Patrušev (72) je bivši šef sigurnosne službe FSB-a koji sada radi kao tajnik ruskog Vijeća sigurnosti i smatra ga se jednim od najutjecajnijih tvrdolinijaša među Putinovim bliskim savjetnicima.

Njih dvojica poznaju se otkako su zajedno radili u sovjetskom KGB-u u Lenjingradu – sada Sankt-Peterburgu – još iz 1970-ih, javlja HINA.

(Vijesti.ba)

Možda vas zanima