Za incidente na radu kriva je pohlepa kapitalista

PRVA
2 minuta čitanja

Foto. Profimedia

Njegove izjave su uslijedile dvanaest dana nakon što je pet radnika na održavanju željeznice poginulo u sudaru sa vozilom u gradu Brandizzu na sjeveru Italije.

Nezgoda je povezana sa sumnjom u kršenje pravila o sigurnosti i zaštiti na radu.

“Tragedije (na radnom mjestu) se događaju kada se pažnja prebacuje sa radnika na produktivnost, a radnik postaje samo sredstvo za proizvodnju”, izjavio je Franjo u govoru italijanskom udruženju radnika koji su pretrpjeli povrede na radu.

- Oglas -

I dalje razmišlja o petoric ranjenih muškaraca u Brandizzu.

Papa Franjo je često izvještavao o nesrećama na radu uspoređujući ih s “vojnim izvještajima”. Takvi incidenti se događaju kada “rad postaje dehumaniziran… i postaje ogorčena utrka za profitom”, izjavio je.

Papa je napao poslovne ljude i političare koji “prije peru savjest doniranjem umjetnosti ili sportu, umjesto da ulažu u sigurnost na radu”.

“Prioritet je briga za radnike: život nije trgovina ničim, posebno kada su u pitanju životi siromašnih, nesigurnih i ranjivih. Mi smo ljudi, a ne strojevi, jedinstveni pojedinci, a ne rezervni dijelovi”, izjavio je.

Od trenutka svog izbora 2013., Papa Franjo je istaknuo želju da vodi “siromašnu Crkvu – za siromašne” i nekoliko puta je ponovio da briga za potrebite nije oblik komunizma, već evanđeosko načelo.

(Vijesti.ba)

Podijelite ovaj članak
Dodaj komentar