ZADA Pharmaceuticals postigao povećanje prodaje od 71 posto u prvom polugodištu

PRVA
4 minuta čitanja

ZADA Pharmaceuticals ostvario značajan porast izvoza i plasmana na tržištu RS-a

Fabrika lijekova iz Bosne i Hercegovine, ZADA Pharmaceuticals, saopćila je o velikom rastu izvoza i plasmana na tržištu Republike Srpske. Prema podacima koje je objavila firma, izvoz je porastao za fantastičnih 95 posto, dok je plasman na tržištu RS-a zabilježio povećanje od 111 posto.

Najveći rast plasmana ostvaren je u kategoriji lijekova za kardiovaskularne bolesti, poznatih kao Rx grupa lijekova. ZADA Pharmaceuticals je vođa u ovoj grupi proizvoda, a posebno izdvajamo lijekove za regulisanje krvnog pritiska – Corrigo (nebivolol), koji je selektivni blokator beta-adrenergičkih receptora, zatim Atenzio i Atenzio plus, koji su antagonistija angiotenzin II receptora u kombinaciji s tiazidnim diuretikom. Iz iste grupe, također bilježimo značajan rast kod lijeka Benefit, koji se koristi za snižavanje kolesterola u krvi.

Pored lijekova za srce, ostvarene su visoke prodaje i kod lijekova za sistemne infekcije, kao što su Nifuran i Ciprozad, antibiotici, te kod proizvoda iz grupe CHC (Consumer Healthcare), kao što su Prosta Balance, Beta G kids, Relaxan, te OTC proizvodi Spazmol, Paracetamol ZADA, Rhinozad.

- Oglas -

“Naše kvalitete i zadovoljstva kupaca su došli do izražaja. Drago nam je vidjeti da u Bosni i Hercegovini raste i razvija se domaći proizvođač lijekova koji je sposoban da zadovolji potrebe tržišta, ali i da se suoči s izazovnim situacijama. Rastemo kako na domaćem, tako i na međunarodnom tržištu. Ovo bi trebao biti početak uspješne nove poslovne epohe naše kompanije. Trenutno smo u završnoj fazi realizacije novih generičkih lijekova i dodataka ishrani, o čemu ćemo pravovremeno obavijestiti tržište”, izjavio je Esad Zahirović, član Uprave ZADA Pharmaceuticals.

On je istakao da svi proizvodi ZADA Pharmaceuticals, bez obzira da li su lijekovi ili dodaci ishrani, zadovoljavaju isti visoki kvalitet i plasiraju se na domaće, evropsko, azijsko i afričko tržište. Pored korporativne etike, firma se pridržava i najvišeg standarda kontrole kvalitete u farmaceutskoj industriji – EU GMP standarda.

ZADA Pharmaceuticals, kao vodeći proizvođač lijekova u Bosni i Hercegovini, ima godišnji kapacitet proizvodnje od 3 milijarde tableta i 300 miliona kapsula za oko 150 generičkih lijekova. Svi njihovi proizvodi rezultat su vlastitog znanja i rada. Zahvaljujući investicijama u istraživanje i razvoj, uspjeli su da se pozicioniraju kao farmaceutska kompanija koja se ističe po svojim formulacijama i tehnološkim pristupima u proizvodnji generičkih lijekova s dodanom vrijednošću.

Na početku pandemije koronavirusa, ZADA Pharmaceuticals je plasirala na tržište lijek Malcovir, koji se pokazao efikasnim u liječenju pacijenata zaraženih COVID-19, te je time stekla dodatnu prepoznatljivost.

Firma posjeduje najviši standard za proizvodnju lijekova – EU GMP standard, što im omogućava izvoz u zemlje EU i svijeta. Također, ZADA Pharmaceuticals pridržava se važećih smjernica Dobre Proizvodne Prakse (EU GMP) i standarda EN ISO 9001, te ima interni standard za osiguranje kvaliteta koji je u skladu s Poslovnikom kvaliteta ZADA Pharmaceuticals.

Trenutno, ZADA Pharmaceuticals zapošljava oko 150 farmaceuta, tehnologa, doktora, inženjera i drugog osoblja, čije je prosječno godine starosti 35. Ovim pokazuju svoju posvećenost kvalitetu i stručnosti.

(Biznis.ba)

Podijelite ovaj članak
Dodaj komentar