Zemlja je primila podatke putem laserskog zraka sa udaljenosti od 10 miliona milja

PRVA
3 minuta čitanja

To je 40 puta dalje od udaljenosti između Zemlje i Mjeseca, tako da – prilično dug put. NASA je lansirala svoju svemirsku letjelicu Psyche sa svojim optičkim komunikacijama dubokog svemira (DSOC) na brodu 13. oktobra 2023. iz svog svemirskog centra Kennedy na Floridi.

I od tada je bio uspješan u slanju poruke sa laserskim zracima nazad na Zemlju. Svemirska letjelica je otputovala do ‘asteroida bogatog metalima pod istim imenom koji kruži oko Sunca između Marsa i Jupitera kako bi proučila njegov sastav‘, objašnjava NASA-ina web stranica.

Takođe je imao ugrađen DSOC – ‘sistem koji se sastoji od letećeg laserskog primopredajnika, zemaljskog laserskog predajnika i zemaljskog laserskog prijemnika‘ – koji koristi svoje lasere za ‘komunikaciju velikom brzinom‘ i ‘testiranje laserskih komunikacija izvan Mjeseca‘, prenosi unilad.com.

Vršilac dužnosti pomoćnika administratora i Direktorata za svemirsku tehnologiju (STMD) u sjedištu NASA-e, dr Prasun Desai je rekao: “Uzbudljivo je znati da će za nekoliko kratkih sedmica, optičke komunikacije dubokog svemira početi slati podatke nazad na Zemlju kako bi testirali ovu kritičnu sposobnost za budućnost istraživanja svemira.

- Oglas -

“Uvidi koje naučimo pomoći će nam da unaprijedimo ove inovativne nove tehnologije i, na kraju, slijedimo hrabrije ciljeve u svemiru.”

I NASA je od tada otkrila da je demonstracija bila uspješna.

Laserski far poslat je iz Laboratorije optičkih komunikacija teleskopa u JPL-ovom Table Mountain Facility u blizini Wrightwooda u Kaliforniji, što je dovelo do primopredajnika na brodu Psyche svemirskog broda koji šalje laser nazad na Zemlju – konkretno Caltech-ovu opservatoriju Palomar – ‘zatvarajući vezu‘ između njih.

Voditeljica operacija za DSOC u JPL-u Meera Srinivasan rekla je: “Test u utorak ujutro bio je prvi koji je u potpunosti uključio zemaljska sredstva i primopredajnik leta, što je zahtijevalo da operativni timovi DSOC-a i Psyche rade u tandemu

“Bio je to ogroman izazov i imamo još mnogo posla, ali smo za kratko vrijeme uspjeli prenijeti, primiti i dekodirati neke podatke.”

Direktorica tehnoloških demonstracija u sjedištu NASA-e u Washingtonu, Trudy Kortes, rekla je: “Postizanje prvog svjetla jedna je od mnogih kritičnih DSOC prekretnica u narednim mjesecima, utirući put ka komunikacijama veće brzine podataka koje mogu slati naučne informacije, visoke definicije slike i streaming videa kao podrška sljedećem ogromnom skoku čovječanstva: slanju ljudi na Mars.”

Administrator NASA-e Bill Nelson rekao je u izjavi: „Misija Psyche mogla bi čovječanstvu pružiti nove informacije o formiranju planeta dok testira tehnologiju koja se može koristiti u budućim NASA-inim misijama.

“Kako se Asteroid Autumn nastavlja, nastavlja se i NASA-ina posvećenost istraživanju nepoznatog i inspiriranju svijeta kroz otkrića.”

Podijelite ovaj članak
Dodaj komentar