Značajan iznos novca odobren za povezivanje staža zaposlenih u kopovima

PRVA
2 minuta čitanja

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine donijela je odluku o uplati zaostalih neisplaćenih dugovanja za mirovinsko i invalidsko osiguranje zaposlenicima u kopovima ugljena unutar Koncerna EPBiH. Ova odluka omogućava povezivanje radnog iskustva za 101 zaposlenog koji ispunjavaju uvjete za umirovljenje, a ukupan odobren iznos sredstava iznosi 3.963.355,79 KM.

Prema odluci, za Rudnik ugljena Kreka d.o.o. Tuzla odobreno je 1.005.265,83 KM za 32 zaposlenika, za kopove mrkog ugljena Kakanj d.o.o. Kakanj 989.611,72 KM za 27 zaposlenika, za Breza d.o.o. Breza 427.081,45 KM za osam zaposlenika, te za Zenicu d.o.o. Zenicu 1.541.396,79 KM za 34 zaposlenika. Sredstva za isplatu će biti osigurana iz sredstava povezanih poduzeća-kopova ugljena unutar Koncerna EPBiH.

Javno poduzeće Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo, povezana poduzeća- kopovi ugljena unutar Koncerna EPBiH, Federalni zavod za mirovinsko i invalidsko osiguranje i Porezna uprava Federacije Bosne i Hercegovine su zaduženi za provođenje ove odluke.

Ova odluka je donesena s ciljem omogućavanja nastavka procesa restrukturiranja povezanih poduzeća kopova ugljena, kako je navedeno u obrazloženju odluke.

- Oglas -

Ova vijest predstavlja značajan korak naprijed za zaposlenike kopova ugljena unutar Koncerna EPBiH i olakšanje za njihove mirovine. Isplata zaostalih neisplaćenih dugovanja za mirovinsko i invalidsko osiguranje omogućava zaposlenicima da ostvare svoja prava na primjerenu mirovinu nakon dugogodišnjeg rada u kopovima ugljena.

Osim toga, ova odluka pokazuje da Vlada Federacije Bosne i Hercegovine prepoznaje važnost kopova ugljena i želi osigurati sigurnu budućnost za zaposlenike u ovom sektoru. Restrukturiranje povezanih poduzeća kopova ugljena pruža mogućnost dugoročnog održivog razvoja i otvaranja novih radnih mjesta.

Sveukupno, ova odluka je važan korak prema stabilizaciji sektora kopova ugljena u Federaciji Bosne i Hercegovine. Nadamo se da će se takve mjere nastaviti kako bi se osigurala sigurna budućnost za zaposlenike kopova ugljena, ali i za energetsku industriju u cjelini.

Podijelite ovaj članak
Dodaj komentar