2 glasa ZA, 1 protiv: Predsjedništvo BiH usvojilo budžet institucija BiH

2 minuta čitanja

Kako saznajemo, ZA su glasali Denis Bećirović i Željka Cvijanović, dok je PROTIV bio Željko Komšić.

- OGLAS -

Predsjedništvo BiH je dalo ovlaštenje ministru finansija i trezora BiH Srđanu Amidžiću da u Parlamentarnoj skupštini BiH, u ime Predsjedništva BiH, izvještava o Prijedlogu budžeta za 2024. godinu.

Predsjedništvo BiH je na današnjoj sjednici usvojilo Zaključak kojim zadužuje Vijeće ministara BiH da najkasnije u roku od 15 dana od dana usvajanja ovog zaključka, u saradnji sa drugim nadležnim organima i institucijama BiH, Predsjedništvu BiH dostavi cjelovitu informaciju o razlozima neizvršenja, zakonom i drugim propisima ustanovljenih obaveza u procedurama sačinjavanja i usvajanja zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2024. godinu.

- OGLAS -

Predsjedništvo BiH posebno traži identifikaciju odgovornih institucija i eventualno pojedinaca za očigledno zanemarivanje zakonski propisanih rokova i nepoštovanja zakonski predviđenih procedura, neophodnih za pravovremeno donošenje zakona o budžetu BiH kao jednog od najvažnijih zakona Bosne i Hercegovine – saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Podsjećamo, Vijeće ministara BiH jednoglasno je na sjednici u Mostaru jučer utvrdilo Nacrt zakona o Budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2024. godinu, a nakon dogovora lidera stranaka državne koalicije koji se održao 1. jula.

- OGLAS -

Budžet je potom upućen Predsjedništvu BiH koje ga treba formalno predložiti Parlamentarnoj skupštini na usvajanje u Zastupničkom i Domu naroda što se očekuje do kraja mjeseca.

“Budžet je veći za 40 miliona maraka u odnosu na prošlu godinu. Stvorili smo pretpostavke za nesmetan rad naših institucija, međunarodne obaveze i provođenje nužnih reformi”, kazala je novinarima nakon sjednice Borjana Krišto, predsjedavajuća Vijećem ministara BiH.

(Vijesti.ba)

Podijeli ovaj članak