Home Svijet Å vicarci glasaju o 13. penziji i podizanju dobi za penzionere

Å vicarci glasaju o 13. penziji i podizanju dobi za penzionere

by admin
Švicarski sindikati iznijeli su prijedlog da se uvede dodatna mjesečna socijalna naknada kako bi se penzionerima pomoglo zbog rasta životnih troškova u toj bogatoj alpskoj zemlji, prenosi HINA.
Inicijativa, nazvana “Bolji život u penziji”, traži isplatu 13. penzije svake godine, poput 13. plate koju dobivaju mnogi radnici u Švicarskoj.
Ankete pokazuju da većina Švicaraca to podržava premda izgleda da se broj pobornika smanjuje i još nije izvjesno da će prijedlog proći.
Mjesečna socijalna naknada u Švicarskoj može iznositi do 2450 švicarskih franaka za pojedince i 3675 franaka za bračne parove. To možda izgleda mnogo, ali u zemlji koja spada među najskuplje u svijetu to nije tako.
Kirija za tipični dvosobni stan u švicarskim gradovima iznosi najmanje 3000 franaka, a kafa stoji i više od pet franaka. Ako Švicarci odobre tu promjenu, ne bi bili prvi u Evropi. Susjedni Lihtenštajn, još jedna skupa zemlja koja koristi švicarski franak, već godinama ima sličan sistem.
“Imamo krizu kupovne moći”, rekao je zvaničnik Švicarske sindikalne federacije (SGB) Pierre-Yves Maillard, koji pripada kampanji “da”.
“Penzionerima pada životni standard”, rekao je za AFP. Penzioner Jakob Hauri sa time se složio. “Životni troškovi samo rastu”, rekao je, žaleći se da bi socijalno osiguranje “trebalo garantovati minimum za život, ali to više nije tako”.

Lijeve stranke podržavaju inicijativu, a desničarske i centrističke stranke žestoko joj se protive, kao i švicarska vlada i parlament. Vlada ističe da bi mjera stajala više od četiri milijarde švicarskih franaka na godinu, upozoravajući da bi zahtijevala povećanja poreza i da bi mogla ugroziti financijsku stabilnost sistema socijalnog osiguranja.

 

“Ako inicijativa prođe, puno penzionera dobit će 13. isplatu socijalnog osiguranja iako im zaista nije potrebna”, upozorila je.
Za krajnje desnu Švicarsku narodnu stranku ta “neodgovorna” inicijativa omogućit će parazitima da iskorištavaju sistem socijalnog osiguranja. Švicarska najveća stranka nastoji privući podršku birača oglasima, uključujući jedan koji prikazuje kako novčanica od 100 franaka odlazi u odvod. Izgleda da ta kampanja ima efekta.
U zadnjem ispitivanju javnog mnijenja, koje je proveo gfs.bern za javnu televizijsku kuću SSR, 53 posto ispitanika reklo je da podržavaju inicijativu, a 43 posto je reklo da joj se protivi.

U sličnom ispitivanju prije manje od mjesec dana podrška za inicijativu iznosila je 61 posto. Sve je manje izvjesno i da će inicijativa dobiti dvostruku većinu potrebnu za prolazak, odnosno podršku birača i većinu u većini od 26 švicarskih kantona.

“Nadamo se”, rekao je Maillard.
Švicarski sistem direktne demokratije u nedjelju će odlučivati i o pozivu mladeži desne Liberalne stranke koji traže da se dob za mirovinu postepeno podigne sa 65 na 66 godina u idućih deset godina kako bi se osiguralo puno finansiranje mirovinskog sistema.
O tome se glasa manje od dvije godine nakon što su švicarski birači tijesno odlučili podići dob za mirovinu za žene sa 64 na 65 godina starosti, kao što vrijedi za muškarce.
No, izgleda da ta inicijativa nema izgleda za uspjeh. Zadnje ankete pokazuju da samo 35 posto ispitanika podržava takvu odluku, a 63 posto se protivi.

(Vijesti.ba)

Možda vas zanima