Home Svijet Abbas: Palestinski narod je izložen sveobuhvatnom genocidnom ratu

Abbas: Palestinski narod je izložen sveobuhvatnom genocidnom ratu

by admin

Prema službenoj palestinskoj novinskoj agenciji WAFA, Abbas je održao govor povodom 59. godišnjice osnivanja Fatah pokreta.

– Naš palestinski narod, koji se opire, danas je izložen sveobuhvatnom genocidnom ratu u Pojasu Gaze, na Zapadnoj obali i u Al-Qudsu, s ciljem da transformiše našu nacionalnu stvar u našu humanitarnu stvar, ponavljanje Nakbe 1948., rekao je Abbas.

Obraćajući se Izraelu, palestinski predsjednik je rekao: “Kako se vaša agresija i teror povećavaju, naš narod će postati jači, odlučniji i otporniji u zaštiti svoje zemlje i legitimnih nacionalnih prava”.

Istakao je da će palestinski narod ostati na svojoj zemlji.

– Nikada nećemo prihvatiti emigraciju iz naših zemalja ni po koju cijenu, pod vodstvom Palestinske oslobodilačke organizacije, jedinog legitimnog predstavnika palestinskog naroda, izjavio je Abbas.

Ističući da su Zapadna obala, Al-Quds (Jerusalem) i Pojas Gaze nedjeljiva cjelina, Abbas je zatražio da se hitno zaustave izraelski napadi na Gazu, koji imaju za cilj izvršenje genocida nad palestinskim narodom i da se ubrza ulazak humanitarne pomoći u Gazu, prenosi federalna.ba.

– Nećemo dozvoliti raseljavanje iz Pojasa Gaze i Zapadne obale, koji su podvrgnuti ludom ratu okupacione (izraelske) vojske i doseljenika, rekao je palestinski predsjednik.

Abbas je naglasio da neće uspjeti izraelski plan da eliminiše palestinski nacionalni projekat i Al-Quds i njegova sveta mjesta, te podijeli i ukrade palestinske zemlje.

– Jedino rješenje je okrenuti se političkom rješenju zasnovanom na odlukama o međunarodnom legitimitetu kroz priznavanje slobode, nezavisnosti i prava palestinskog naroda i organizaciju međunarodne mirovne konferencije koja će okončati izraelsku okupaciju čitavog palestinskog teritorija, čiji je glavni grad istočni Al-Quds, rekao je Abbas.

U Palestini, Hamas kontroliše Pojas Gaze od 2007. godine, dok palestinska vlada koju je formirao pokret Fatah predvođen Abbasom upravlja Zapadnom obalom.

Dok američka administracija želi da palestinska administracija predvođena Abbasom preuzme odgovornost za Gazu nakon izraelskih napada, izraelski premijer Benjamin Netanyahu, koji se protivi ovoj situaciji, želi preuzeti “sigurnosnu kontrolu nad Gazom”.

Pokret Fatah, koji su osnovali mnogi palestinski lideri 1. januara 1965. godine, ovaj datum smatra danom kada je počela palestinska revolucija protiv izraelske okupacije.

(Vijesti.ba)

Možda vas zanima