Ambasada Japana u BiH organizovala radionicu crtanja manga stripa

2 minuta čitanja

U sklopu promotivnih aktivnosti izložbe “Manga, Hokusai, Manga”, koja je postavljena u Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine, Ambasada Japana u BiH danas je u saradnji sa Centrom za kulturu i mlade (CKM) organizovala radionicu i predavanje o mangi, japanskom stilu crtanja stripova i animiranih filmova.

Umjetnički direktor škole stripa Majo Pavlović kazao je da je od ove godine počela saradnja sa Ambasadom Japana u BiH.

On je istaknuo da postoji veliki interes za manga stripove, anime japanske. Karakteristika manga lika, kako kaže Pavlić, je da su oni drugačiji od američkih superherojskih likova te likova iz evropskih stripova.

– Oni su prilično iskarikirani, sa velikim očima, kosom. Na njihovim licima se uglavnom ne mogu pročitati emocije. I dizajn odjeće i obuće im je zanimljiv, kao i njihove osobenosti, imaju super moći, pa i prijatelje iz drugih dimenzija. Znači nešto drugačije od onoga na šta smo mi navikli – kazao je Pavlović.

On je također istaknuo da je i način čitanja manga stripa drugačiji jer se čita sa desna na lijevo.

Škola stripa trenutno broji 13 polaznika, a kroz 18 godina postojanja škole na stotine ih je prošlo kroz radionice stripa.

Na današnjoj radionici uz crtanje uživo dvije polaznice škole stripa posjetioci su imali priliku saznati i zanimljive detalje iz svijeta japanske mange, te prisustvovati predavanju umjetnice i predsjednice Manga asocijacije Japana Machiko Satonaka, koja je govorila iz Japana putem video linka.

Glumac Armin Omerović kazao je da je riječ o saradnji CKM-a i Ambasade Japana u BiH te da je riječ o uspješnoj saradnji koja se razvija.

Današnja radionica je bila prilika da posjetioci otkriju svijet japanske mange i bolje razumiju japansku kulturu.

(Vijesti.ba / FENA)

Podijeli ovaj članak