Home Svijet Amerika proširila svoju teritoriju za milion kilometara

Amerika proširila svoju teritoriju za milion kilometara

by admin

Takozvani Prošireni kontinentalni pojas (ECS) pokriva oko milion kvadratnih kilometara, pretežno u Arktiku i Beringovom moru, području od sve veće strateške važnosti na koje Kanada i Rusija također imaju pravo. SAD je također proglasio granice pojasa u Atlantiku, Pacifiku i Meksičkom zaljevu.

Prema međunarodnom pravu, zemlje imaju ekonomska prava na prirodne resurse na i ispod morskog dna na temelju granica svojih kontinentalnih ploča.

“To je velika stvar jer se radi o ogromnoj količini teritorija.To je suverenitet SAD-a nad morskim dnom, pa bilo da se radi o rudarenju morskog dna, ili iznajmljivanju nafte i plina, ili kablov. SAD objavljuje granice svog ECS-a i imat će suverenitet nad tim odlukama”, rekla je Rebecca Pincus, direktorica Polarnog instituta u Wilson centru u Washingtonu.

Američki State Department rekao je da se u razvoju radi o geografiji, a ne o resursima.

“SAD, kao i sve druge zemlje, ima urođeni interes znati i objaviti drugima opseg svog ECS-a, a time i gdje ima pravo ostvariti suverena prava. Bit će potrebno kontinuirano kartiranje i istraživanje kako bi se razumjela staništa, ekosistemi, bioraznolikost i resursi područja”, navele su američki dužnosnici.

(Vijesti.ba)

Možda vas zanima