Home Bosna i Hercegovina Amidžić: BiH je ekonomski neodrživa zemlja

Amidžić: BiH je ekonomski neodrživa zemlja

by admin

Srđan Amidžić (SNSD), ministar finansija i trezora u Vijeću ministara BiH i predsjedavajući Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje BiH, rekao je da dogovor nije postignut ni u vezi s utvrđivanjem privremenih koeficijenata za raspodjelu prihoda sa jedinstvenog računa za period oktobar – decembar ove godine.

“BiH je ekonomski neodrživa zemlja”, rekao je Amidžić nakon sjednice Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Podsjećanja radi, o raspodjeli prihoda od putarine vlast u Bosni i Hercegovini ne može se dogovoriti mjesecima, a osnovni problem je u tome što se ne slažu o koeficijentima, odnosno kome koliki postotak od tih sredstava treba da pripadne.

Recimo, u junu na računima UIO po osnovu putarine nalazilo se 218 miliona KM i tada je predloženo da Federaciji BiH pripadne 128,5 miliona KM, RS 85 miliona KM, a Brčko distriktu 4,3 miliona KM, međutim Toni Kraljević, ministar finansija Federacije BiH, na to nije želio da pristane.

Kasnije, u javnosti se povela rasprava o tome kako treba raspoređivati te prihode, da li po koeficijentu potrošnje, odnosno gdje je koliko potrošeno nafte ili ipak po dužini putne mreže s obzirom na to da puteve u Federaciji BiH koriste i vozači iz RS i obrnuto.

Zbog činjenice da još nema dogovora o raspodjeli prihoda trpe svi – od preduzeća do države, a prema riječima predstavnika UIO BiH, dodatni problem je i to što je Uprava primorana da Centralnoj banci BiH plaća proviziju sve dok je novac od putarina na njenim računima.

“Zaista je šteta da ta sredstva ostanu neraspoređena”, kazao je tada Ratko Kovačević, portparol UIO BiH, koji je potvrdio da je sve u rukama Upravnog odbora UIO.

(Vijesti.ba)

Možda vas zanima