Anketa: Povjerenje u Zelenskog značajno opalo među članicama NATO-a

2 minuta čitanja

U prosjeku 63 posto odraslih u 13 zemalja članica ima pozitivno mišljenje o NATO-u, dok 33 posto ima negativno mišljenje, prenosi HINA.

Pozitivni stavovi o NATO savezu značajno su narasli u Turskoj od ispitivanja 2019. A i Mađari imaju bolje mišljenje o savezu. Međutim, u nekolicini zemalja, uključujući Španiju, Švedsku, Veliku Britaniju i SAD, pozitivni stavovi o NATO-u su donekle opali od 2023., kaže Pew Research Center.

Nakon više od dvije godine od početka ruske invazije na Ukrajinu, ocjene ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog pomiješane su širom 35 zemalja NATO članica i onih koje to nisu, a u kojima je provedeno istraživanje.

U prosjeku 40 posto odraslih u ovim zemljama ima povjerenje da će Zelenski učiniti pravu stvar glede globalnih pitanja, dok 46 posto nema.

Većina u samo sedam zemalja ima povjerenje u njegovu sposobnost da se snalazi u međunarodnim poslovima. A povjerenje u njega značajno je opalo u nekoliko zemalja u Evropi i Sjevernoj Americi. U Evropi, povjerenje u ukrajinskog predsjednika značajno varira od zemlje do zemlje. Osam od deset odraslih u Švedskoj ima povjerenje u Zelenskog, dok jednako toliko u Mađarskoj nema.

Povjerenje u čelnika Ukrajine značajno je u opadanju u mnogim zemljama od 2023. godine. Najveći pad dogodio se u Poljskoj, gdje je povjerenje u njega palo za 22 boda od prošle godine.

Globalni pogled na Rusiju i njenog čelnika, predsjednika Vladimira Putina, vrlo je negativan od početka rata u 2022. godini, iako su se stavovi nešto poboljšali u nekoliko zemalja od prošle ankete.

No, u značajnom broju zemalja, stavovi o Rusiji i Putinu su se poboljšali od zadnjih anketa, primjerice u Argentini. U nekoliko evropskih zemalja, osobe koje imaju pozitivan stav o desničarskim populističkim strankama u svojoj zemlji na Rusiju i Putina gledaju pozitivnije nego osobe koje negativno gledaju na te stranke.

Za ovaj izvještaj ispitano je 44.166 odraslih u 35 zemalja od petog januara do 21. maja 2024.

(Vijesti.ba)

Podijeli ovaj članak