Ankete pokazuju: Francuska desnica vjerovatno neće imati većinu

1 minuta čitanja

Francuska krajnje desna stranka Nacionalno okupljanje ne bi trebala osvojiti apsolutnu većinu u nedjeljnom drugom krugu parlamentarnih izbora, pokazalo je istraživanje javnog mnijenja u četvrtak, sugerirajući da bi nastojanja glavnih stranaka da blokiraju krajnju desnicu mogla uspjeti.

- OGLAS -

Bilo je to drugo istraživanje u isto toliko dana koje je pokazalo da RN Marine Le Pen osvaja više mjesta od bilo koje druge stranke, ali također da ne prelazi prag od 289 koji je potreban za apsolutnu većinu.

To je sugerira da je “republikanska fronta”, prema kojoj se više od 200 kandidata diljem političkog spektra povuklo iz drugog kruga proteklih dana kako bi raščistili put onome ko je u najboljoj poziciji da porazi RN opciju u svom okrugu daje rezultate.

- OGLAS -

U međuvremenu, kapetan francuske reprezentacije Kylian Mbappe pozvao je birače da daju svoj glas nakon, kako je rekao, “katastrofalnog” prvog kruga u kojem je RN prošle nedjelje osvojio prvo mjesto.

– Mislim da više nego ikad moramo ići glasati, to je stvarno hitno. Ne možemo ostaviti našu zemlju u rukama ovih ljudi, to je stvarno hitno – rekao je, u nečemu što je izgledalo kao jasna referenca na RN.

- OGLAS -

(Vijesti.ba / Fena)

Podijeli ovaj članak