Home Bosna i Hercegovina Austrijski ministar: Svako ko stoji na EU putu BiH igra se s vatrom

Austrijski ministar: Svako ko stoji na EU putu BiH igra se s vatrom

by admin

Schallenberg je, kao i Tajani, istakao kako građani BiH zaslužuju ulazak u Evropsku uniju, kao i da su već predugo čekali.

“Ovo je veoma važan znak austrijsko-talijanske podrške. Mi smo najjači dvojac zagovarača i ove regije, ali posebno Bosne i Hercegovine. Niste samo blizu nama nego ste nam blizu srcima. Učestvujemo u EUFOR Althea misiji. BiH je za nas važna u svakom smislu. Bili smo jedni od prvih koji su tražili otvaranje pregovora”, kazao je.

Schallenberg je istaknuo da se nada zelenom svjetlu za otvaranje pregovora jer usvajanje Zakona protiv pranja novca i sporazum s Frontexom izdvaja kao značajne korake naprijed.

“Više ste uradili u proteklih nekoliko mjeseci nego u proteklih nekoliko godina. Pitanje je zašto vam je toliko trebalo. Svi znate i svi mi znamo da imamo još posla pred nama”, poručio je šef austrijske diplomatije.

Također, osvrnuo se i na podatak Svjetske banke čak 44 posto Bosanaca i Hercegovaca živi izvan zemlje.

“U Austriji smo profitirali od toga. Zato je važno zaustaviti odliv mozgova. Svako ko misli da može stati na put tome igra se vatrom i poigrava se s budućnosti ove zemlje. Trebate zbiti redove u ovoj zemlji i krenuti istim smjerom, to je ključna poruka ove posjete. Vrijeme je da prionemo na rad”, tvrdi Schallenberg.

Možda vas zanima