Home Svijet Banda hara Ekvadorom: Političarka likvidirana usred bijela dana

Banda hara Ekvadorom: Političarka likvidirana usred bijela dana

by admin

Ekvadorska političarka ubijena je u atentatu usred bijela dana pred mnoštvom ljudi, samo nekoliko trenutaka nakon što je završila sa sastankom, piše Mirror.

Diana Carnero (29), predsjedavala je sastankom vijeća u gradu Naranjal u Guayasu u srijedu poslijepodne i snimala video o lošim uslovima na cesti kada je napadnuta.
Policija je kazala kako su joj dva osumnjičenika prišla na motociklu i upucala je u glavu prije nego što su pobjegla. Državno tužiteljstvo Ekvadora saopćilo je da će otvoriti istragu, ali za sada nisu pronašli počinitelje.
Diana Carnero bila je zastupnica stranke demokratskih socijalista, a brojne kolege oprostile su se od nje porukama na društvenim mrežama.
“Diana je imala samo 29 godina, saučešće porodici. Ovo je noćna mora i sramota za cijelu zemlju”, napisao je bivši ekvadorski predsjednik Rafael Correa.
Ekvador je posljednjih godina u raljama kriminala povezanog sa bandama i krijumčarima droga. Ekvadorci se brinu da će nasilje samo eskalirati u zemlji u kojoj je prošle godine ubijen predsjednički kandidat. Prije dvije sedmice predsjednik Daniel Noboa proglasio je vanredno stanje i rat protiv bandi, ovlastivši vojsku da djeluje protiv njih. Mnogi ljudi ostaju kod kuće, a škole i trgovine su zatvorene dok vojnici patroliraju ulicama najvećih gradova Ekvadora.
U proteklih godina na najmanje četvero visokopozicioniranih ekvadorskih političara izvršeni su atentati u Ekvadoru.

(Vijesti.ba)

Možda vas zanima