Baždarević: Španija-Njemačka finale prije finala, Nizozemci favorit iz drugog plana

2 minuta čitanja

Legenda sarajevskog Željezničara, bivši reprezentativac BiH i Jugoslavije i selektor nogometne reprezentacije BiH Mehmed Baždarević veoma je zadovoljan prvim dijelom, odnosno grupnom fazom i osminom finala Evropskog prvenstva, iako smatra da je eliminacioni dio ovog takmičenja ipak donio nešto tvrđe i manje zanimljive duele.

Baždarević naglašava da se većina selekcija koje su učestvovale u grupnoj fazi takmičenja odlučilo na igru bez mnogo kalkulacija, što je rezultiralo dobrim nogometom i zanimljivim mečevima.

– U grupnoj fazi svi su igrali otvoreno, bez rekao bih previše kalkulacija. Vidjeli smo mnogo lijepih golova, stadioni su bili puni, navijanje na nivou, a organizacija besprijekorna. Osmina finala je donijela mnogo više kalkulacija, drugačije utakmice, manje gledljive za prosječnog nogometnog gledaoca, ali nismo ništa manje uživali u mnogim od njih – kazao je Baždarević za Fenu.

Vjeruje da su favoriti takmičenja svi i dalje u borbi za evropaki vrh, osim Hrvatske koja je ipak razočarala na ovom takmičenju. Kao najveća iznenađenja i osvježenja istaknuo je selekcije Slovenije, koja je ipak ispala, kao i Turske, za koju je kazao da igra moderan nogomet i pokušat će napraviti još veći iskorak u četvrtfinalu protiv Nizozemaca.

Kako je kazao, u četvrtfinalu će biti odigrana utakmica za koju većina misli da je „finale prije finala“, a radi se o meču Njemačka – Španija.

– Nijemci igraju dobro pred domaćom publikom, ali Španci su do sada bili najuvjerljiviji i pripada im uloga blagog favorita. Moj favorit iz drugog plana na ovom takmičenju od početka je Nizozemska. Vjerujem da oni još uvijek nisu pokazali svoj maksimum, kao što to još nisu uradili Englezi i Francuzi. Mislim da će se prvak Evrope tražiti između ovih selekcija – izjavio je Baždarević.

Dodao je da je razočaram Italijom koja je pokazala da igra staromodan nogomet bez mnogo ideje i talenta, a moguće da je uzrok tome nedostatak velikih imena u selekciji „Azzura“.

(Vijesti.ba/FENA)

 

Podijeli ovaj članak