Home Magazin Beč unapređuje model građanske participacije u urbanom razvoju

Beč unapređuje model građanske participacije u urbanom razvoju

by admin

Stoga će jedan takav projekt, Bečki tim za klimu, nakon dvogodišnje pilot faze, ostati kao dugoročni oblik participacije građana, dok će se u junu otvoriti “Ured za sudjelovanje građana” kao nova institucija za demokratiju.

U Beču je 1998. pokrenut program koji se provodi u saradnji s gradskim vlastima i lokalnim zajednicama kako bi se potaknula održiva lokalna razvojna politika. Bečka Lokalna Agenda 21, inspirisana globalnom inicijativom Ujedinjenih naroda Agenda 21, usmjerena je na poticanje održivog razvoja, socijalne pravde i ekološke održivosti na lokalnom nivou.

Budžet ovog programa za tzv. Grätzloasen ili male zelene oaze će biti povećan za 50 posto, što će omogućiti veći broj aktivnosti u ovoj oblasti usmjerenih na aktivno učešće građana. Od 2025., za programe u gradskim četvrtima bit će dostupno oko milion eura godišnje.

Lokalna Agenda u gradskim četvrtima podržava građane koji se zalažu za održive projekte i aktivno oblikuju svoje okruženje. Primjeri uključuju procese građanskog sudjelovanja u vezi s preuređenjem ulica i parkova, kao i široku podršku lokalnim inicijativama – od kulturnih i jezičnih kafića do zajedničkih vrtova.

Cilj je povećati kvalitet boravka i podržati zajedničke, slobodne aktivnosti u vlastitom okruženju. Bilo da se radi o oživljavanju ulica za stanovanje, akcijama ozelenjavanja, zabavama ili održivom gradskom namještaju: cilj je više prostora i jačanje društvene kohezije.

– Svi građani trebaju imati mogućnost aktivnog oblikovanja svoje okoline. Posebno je važno da i oni koji su možda dosad oklijevali, mogu aktivno sudjelovati. Ove godine smo olakšali organizaciju zajedničkih aktivnosti – ističe član gradske vlade za klimatske promjene i demokratiju Jürgen Czernohorszky.

Akcenat na kvalitetu života, očuvanju resursa i inovacijama direktno doprinosi cilju grada da do 2040. postane klimatski neutralan i očuva visok kvalitet života uprkos klimatskim promjenama, saopćeno je iz Ureda Grada Beča u Sarajevu.

(Vijesti.ba)

Možda vas zanima