Bećirović: Hvala Državi Katar za podršku rezoluciji o genocidu u Srebrenici

2 minuta čitanja

Predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović razgovarao je s državnom ministricom za međunarodnu saradnju Države Katar Lulwah bint Rashid Al-Khater o odnosima dvije države.

- OGLAS -

Državna ministrica za međunarodnu saradnju Države Katar Lulwah bint Rashid Al-Khater zahvalila se na prijemu u Predsjedništvu BiH, i prenijela je dr. Bećiroviću pozdrave emira Države Katar, Njegovog Visočanstva šeika Tamima Bin Hamada Al-Thanija.

- OGLAS -

Na početku razgovora, dr. Bećirović je izrazio zahvalnost Državi Katar na podršci za usvajanje Rezolucije o Međunarodnom danu sjećanja i obilježavanja genocida u Srebrenici u Generalnoj skupštini UN-a. On je istakao da Bosna i Hercegovina neće zaboraviti podršku zemalja koje su podržale usvajanje Rezolucije, kojoj je krajnji cilj prevencija genocida i stvaranje svijesti u cijelom svijetu o teškim posljedicama genocida.

Također, predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović zahvalio se vlastima Države Katar za pomoć prilikom evakuacije bosanskohercegovačkih državljana iz Pojasa Gaze nakon eskalacije sukoba 2023. godine.

- OGLAS -

Državna ministrica za međunarodnu saradnju Države Katar Lulwah bint Rashid Al-Khater naglasila je da je u okviru dugogodišnje saradnje dvije zemlje, Država Katar i bilateralno i u okviru Organizacije islamske saradnje (OIC) pružala podršku Bosni i Hercegovini u različitim oblastima, te da će i u narednom periodu nastaviti s takvom praksom.

Između ostalog, sagovornici su konstatirali da je važna odluka Katara koji je liberalizirao vizni režim za državljane Bosne i Hercegovine, odnosno omogućio dobijanje besplatne vize na aerodromu prilikom ulaska u zemlju, te što je Bosna i Hercegovina ukinula vizni režim za državljane Katara.

(Vijesti.ba)

Podijeli ovaj članak