Home Svijet Berlin: Podmetnut požar u Teslinoj fabrici, obustavljena proizvodnja

Berlin: Podmetnut požar u Teslinoj fabrici, obustavljena proizvodnja

by admin

“U ranim jutarnjim satima došlo je do nestanka struje u javnoj mreži, vjerovatno zbog podmetanja požara, što je rezultovalo obustavom proizvodnje”, rekao je glasnogovornik Tesle precizirajući da su zaposlenici poslani kućama te da ne zna kada bi se proizvodnja mogla nastaviti, prenosi HINA.

Otvorena 2022., ova “gigatvornica”, jedina Teslina tvornica u Evropi, proizvodi Model Y, SUV koji je kralj električne prodaje na kontinentu, a tvornica zapošljava oko 11.500 zaposlenika.
Regionalna vlada objavila je da je riječ “paljenju” koje je povezano s električnim stupom u blizini tvornice. Hiljade ljudi dovedene su u opasnost, navele su regionalne vlasti navodeći da je riječ o “činu sabotaže”.
Lokalna policija saopćila je da je otvorena istraga zbog “sumnje u podmetanje požara”.
Lokacija tvornice, koja se nalazi u općini Gruenheide, šumovitom području južno od Berlina, našla se na meti kritika od kako je tvornica Tesla podnijela zahtjev za njeno proširenje za 170 hektara.
Tokom savjetodavnog glasanja koje je organizovala općina krajem februara, stanovnici su izrazili svoje protivljenje projektu i zabrinutost, posebno u vezi sa značajnom potrošnjom vode u “gigatvornici”.
Prošlog četvrtka aktivisti za zaštitu okoliša počeli su okupirati šumu u blizini tvornice kako bi se suprotstavili planovima za proširenje. Izgradili su kućice na drvetu kako bi spriječili moguće radove.
Policija odbija spekulisati o mogućoj vezi požara i kampa koji su uspostavili aktivisti, rekao je glasnogovornik.
Proširenjem lokacije, o čemu još nije donesena konačna odluka, tvornica namjerava udvostručiti proizvodnju. Trenutno njemačka tvornica grupe Elona Muska proizvodi više od 250.000 električnih automobila godišnje, sa dugoročnim ciljem od 500.000 komada.

(Vijesti.ba)

Možda vas zanima