Bh. dijaspora u Italiji traži implementaciju Rezolucije o Srebrenici u nastavni plan

3 minuta čitanja

– Nakon što smo pročitali da su naši prijatelji iz uputili prijedlog vladi Velike Britanije da se u skladu sa usvojenom rezolucijom u nastavni plan i program uvrste pouke iz genocida u Srebrenici kako bi educirali buduće generacije o posljedicama i prevenciji genocida, kontaktirali smo ih i dobili saglasnost da i mi isti prijedlog uputimo vladi Italije sto smo danas i učinili – navodi se u saopštenju bh. dijaspore u Italiji.

U pismu upućenom predsjednici Vlade Italije navodi se da je bh. dijaspora zahvalna Vladi Republike Italije na njenom supokroviteljstvu i glasanju za Rezolucije UN-a o Srebrenici.

– Usvajanje rezolucije ima veliki značaj za preživjele i porodice ne samo genocida u Srebrenici, već i za one koji su doživjeli masovne zločine širom Bosne i Hercegovine. Usvojena rezolucija osuđuje ‘svaki pokušaj negiranja genocida u Srebrenici i ohrabruje svaki napor da se počinioci privedu međunarodnim sudovima’. To je odredba koja poziva sve zemlje da ispune svoje obaveze prema Konvenciji UN-a o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida. Ponosni smo što vidimo da je Republika Italija odlučna u svojoj odgovornosti da spriječi dalju viktimizaciju preživjelih i njihovih porodica kroz poricanje. To je jasan znak podrške Bosni i Hercegovini u omogućavanju pomirenja i stabilnosti u regionu. Usvajanjem rezolucije šalje se i jasna poruka cijelom svijetu da genocid ne može i neće proći nekažnjeno. U ovim trenutnim vremenima, takva poruka je od posebnog značaja – navodi se u saopćenju.

Bh. dijaspora u Italiji traži od Vlade Republike Italije da, nakon usvajanja Rezolucije, pouke iz genocida u Srebrenici uvrsti u nacionalni nastavni plan i program kako bi buduće generacije bile educirane o posljedicama i prevenciji genocida, te da to bio korak ka izgradnji jačih i kohezivnijih društava za sve.

– Kako se 11. juli bliži i pripremamo se za obilježavanje dvadeset devete godišnjice genocida u Srebrenici, sa velikim zadovoljstvom znamo da međunarodna zajednica prepoznaje doživljeni bol i patnju i da će biti uz nas dok obilježavamo prvi Međunarodni dan refleksije i Obilježavanje genocida 1995. godine u Srebrenici – navodi se u saopštenju bh. dijaspore u Italiji.

(Vijesti.ba)

Podijeli ovaj članak