Home Svijet Biden izdaje naredbu za kažnjavanje nasilnih izraelskih doseljenika na Zapadnu obalu

Biden izdaje naredbu za kažnjavanje nasilnih izraelskih doseljenika na Zapadnu obalu

by admin

Očekuje se se da će američki predsjednik Joe Biden u četvrtak izdati izvršni ukaz usmjeren na jevrejske doseljenike koji napadaju Palestince na okupiranoj Zapadnoj obali, kazao je izvor upoznat s tim.

Ukaz je trebao biti objavljen ranije tokom dana, izjavila je ta osoba Reutersu.

Taj potez dolazi nakon što su Biden i drugi visoki američki zvaničnici više puta upozoravali da Izrael mora djelovati kako bi zaustavio nasilje izraelskih doseljenika nad Palestincima na Zapadnoj obali. Napadi su tu porasli u posljednjim mjesecima kako su se jevrejska naselja širila, a zatim su ponovo pojačani od napada Hamasa na Izrael 7. oktobra.

U decembru su Sjedinjene Države počele da uvode zabrane izdavanja viza pojedincima koji su uključeni u nasilje na Zapadnoj obali pod izraelskom okupacijom.

Od bliskoistočnog rata 1967. godine Izrael je okupirao Zapadnu obalu rijeke Jordan, koju Palestinci žele kao jezgro svoje nezavisne države. Tu su izgrađena jevrejska naselja koje većina zemalja u svijetu smatra nelegalnim. Izrael to osporava i poziva se na historijske i biblijske veze s tim dijelom zemlje.

Politico je prvi javio o akciji, citirajući dokumente, američkog zvaničnika i savjetnika u Kongresu. Očekuje se da će ukaz uključivati sankcije protiv doseljenika, javljaju te novine.

(Vijesti.ba / Fena)

Možda vas zanima