Home Svijet Biden planira izdati naredbu protiv židovskih doseljenika koji napadaju Palestince

Biden planira izdati naredbu protiv židovskih doseljenika koji napadaju Palestince

by admin

Očekuje se da će američki predsjednik Joe Biden izdati izvršnu naredbu protiv židovskih doseljenika koji napadaju Palestince na okupiranoj Zapadnoj obali, objavio je Politico pozivajući se na dokumente i američkog zvaničnika.

Naredba bi trebala biti objavljena kasnije danas, prema dokumentima i američkom zvaničniku, a očekuje se da će uključivati ​​sankcije protiv doseljenika, izvijestio je Politico, prenosi HINA.

Reuters nije mogao odmah provjeriti izvještaj.

 

Biden i drugi visoki američki zvaničnici upozoravali su više puta da Izrael mora djelovati kako bi zaustavio nasilje izraelskih doseljenika nad Palestincima na Zapadnoj obali. Napadi su ondje rasli posljednjih mjeseci kako su se židovska naselja širila, a zatim su ponovno porasli nakon napada Hamasa na Izrael 7. oktobra.
SAD je u decembru zabranio izdavanje viza osobama umiješanim u nasilje na Zapadnoj obali pod izraelskom okupacijom.
Izrael je u bliskoistočnom ratu 1967. godine okupirao Zapadnu obalu rijeke Jordan koju Palestinci žele kao okosnicu nezavisne države. Na tom području je izgradio židovska naselja koja većina zemalja smatra ilegalnima. Izrael to osporava i poziva se na historijske i biblijske veze sa zemljom.

(Vijesti.ba)

Možda vas zanima