Home Svijet Biden: U našoj naciji nema mjesta islamofobiji

Biden: U našoj naciji nema mjesta islamofobiji

by admin

Američki predsjednik Joe Biden danas je osudio ono što je nazvao ružnim oživljavanjem islamofobije od početka rata između Izraela i Hamasa 7. oktobra, no vodeća grupa koja se zalaže za prava muslimana odbacila je njegovu izjavu i pozvala na promjenu američke politike.

Biden je objavio saopćenje na Međunarodni dan borbe protiv islamofobije, koji su Ujedinjeni narodi utemeljili 2022. godine na 15. mart, što je godišnjica pucnjave na džamiju u Christchurchu na Novom Zelandu u kojem je ubijena 51 osoba tokom molitvenog petka.

Zagovornici ljudskih prava naveli su da je u SAD-u, ali i drugdje, došlo do porasta islamofobije, antipalestinskih osjećaja i antisemitizma.

U SAD-u su uzbunu digli fatalni napad na 6-godišnjeg američko-palestinskog dječaka Wadeu Al-Fayoumea u Illinoisu, pucnjava na trojicu palestinskih studenata u Vermontu i napad nožem na palestinskog Amerikanca u Teksasu.

Vijeće za američko-islamske odnose reklo je da je zaprimilo 3578 pritužbi tokom posljednja tri mjeseca 2023. godine, što je porast od 178 posto u protumuslimanskim incidentima u usporedbi s istim razdobljem od godine ranije.

“Prepoznajemo nasilje i mržnju s kojom se muslimani širom svijeta suočavaju zbog svojih religijskih uvjerenja – i ružno oživljavanje islamofobije dok traje užasavajući rat u Gazi”, saopćio je Biden.

“U našoj naciji nema mjesta islamofobiji. Međutim, muslimani u Sjedinjenim Državama učestalo proživljavaju neutemeljeno zastrašivanje, očitu diskriminaciju, uznemiravanje i nasilje tokom svoje svakodnevice”, rekao je Biden.

Vijeće za američko-islamske odnose odbacilo je Bidenovu izjavu i optužilo Bijelu kuću da pridonosi problemu time što zanemaruje pozive za trajnim primirjem u Gazi i pružanjem bezuslovne podrške Izraelu.

“Bijela kuća ne može osuditi nasilje protiv palestinskog muslimanskog djeteta ovdje u SAD-u dok istovremeno pripomaže masovnim ubistvima palestinske muslimanske djece u Gazi, niti Bijela kuća može nazvati uništenje Gaze ‘užasavajućim’ dok u isto vrijeme šalje oružje onima koji razaraju”, rekla je ta grupa za zaštitu ljudskih prava.

Grupe za zaštitu ljudskih prava uspoređuju oživljavanje islamofobije od 7. oktobra sa stigmom s kojom su se muslimani suočili nakon 11. septembra 2001., prenosi Hina.

(Vijesti.ba)

Možda vas zanima