Home Svijet Bidenova administracija čvrsto posvećena budžetskoj pomoći Ukrajini

Bidenova administracija čvrsto posvećena budžetskoj pomoći Ukrajini

by admin

Američka ministrica finansija Janet Yellen uvjerila je u srijedu najviše zvaničnike Evropske unije da je Bidenova administracija “čvrsto posvećena” njenom zahtjevu da Kongres odobri 11,8 milijardi dolara budžetske pomoći Ukrajini, …

… navodeći da bi neuspjeh u tome donio pobjedu ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu.

– Kongres mora brzo djelovati kako bi pružio podršku Ukrajini, uključujući direktnu budžetsku pomoć – izjavila je Yellen na početku sastanka s izvršnim potpredsjednicima EU Margrethe Vestager i Valdisom Dombrovskisom u Washingtonu.

– Nedjelovanje bi donijelo pobjedu predsjedniku Putinu, i imalo bi nezamislive posljedice ne samo za Ukrajinu, nego i za našu kolektivnu sigurnost. Jednostavno, ne možemo dozvoliti Ukrajini da ostane bez novca prije nego što istekne municije – kazala je Yellen.

Sredstva, zakedno s oko 50 milijardi dolara vojne pomoći Ukrajini u borbi protiv ruske invazije koja traje skoro dvije godine, blokirana su u pregovorima u jeku zahtjeva republikanaca za korijenite promjene politike sigurnosti američkih granica.

Yellen je kazala da ta sredstva predstavljaju ulaganje u nacionalnu sigurnost Sjedinjenih Država i Evrope, i u “međunarodni sistem zasnovan na pravilima koji koristi svima nama”.

Vestager je rekla da je “apsolutno neophodno” za Sjedinjene Države i EU da održe snažno partnerstvo kako bi podržali Ukrajinu, i ne daju Putinu nikakva očekivanja da će “skrenuti našu pažnju” s Ukrajine.

Yellen je kazala da podrška Sjedinjenih Država, EU i njenih država članica, koja ukupno iznosi više od 54 milijarde dolara od 2022. godine, počinje da daje rezultate u borbi protiv korupcije u Ukrajini, prenosi Reuters.

(Vijesti.ba / FENA)

Možda vas zanima