Bijela kuća: Biden apsolutno ne razmišlja o povlačenju kandidature

3 minuta čitanja

U trenutku kada se pojavljuje sve više pitanja o njegovoj mentalnoj sposobnosti nakon katastrofalne debate s Donaldom Trumpom.

- OGLAS -

Demokrat Biden “nastavlja s kampanjom… ostaje u utrci”, rekla je novinarima Karine Jean-Pierre. Na pitanje novinarke namjerava li se aktelni 81-godišnji predsjednik povući, ona je odgovorila: “Apsolutno ne”. “On razumije da je legitimno da ljudi postavljaju to pitanje, ali ne smiju se zaboraviti njegovi rezultati”, dodala je.

List New York Times u srijedu je izvijestio da je Biden rekao saradniku da je svjestan kako možda neće spasiti svoju kandidaturu ako javnost, nakon loše debate prošle sedmice, idućih dana ne uspije uvjeriti da je sposoban za posao prvog čovjeka SAD-a.

- OGLAS -

Nakon te objave, glasnogovornik Bijele kuće Andrew Bates napisao je na društvenoj mreži: “Ta je tvrdnja apsolutna laž”. Urednički kolegij NYT-a je prošle sedmice pozvao Bidena da nakon lošeg nastupa u debati odustane od kandidature.

Biden je u srijedu razgovarao sa zabrinutim članovima svog predizbornog tima i rekao im da ostaje u utrci, rekla su dva izvora upoznata s razgovorom. “Ostajem u utrci”, kazao je Biden, po jednom izvoru.

- OGLAS -

Predsjednik će se sastati s demokratskim guvernerima u srijedu u 18:30 sati po lokalnom vremenu (22:30 GMT) kako bi ih uvjerio da je dorastao poslu, nakon loše debate s Trumpom. Neki guverneri će prisustvovati virtualno.

Biden je već u utorak razgovarao sa zastupnikom Hakeemom Jeffriesom, liderom manjine u Zastupničkom domu, i senatorom Chuckom Schumerom, liderom većine u Senatu, u srijedu, rekao je zvaničnik Bijele kuće.

Također je u srijedu razgovarao s demokratom iz Zastupničkog doma Jimom Clyburnom, čiji je ured nakon toga rekao da su imali dug, privatni razgovor. Clyburn je u srijedu rekao za CNN da bi stranka trebala održati “mini predizbore” ako bi se Biden povukao, čime je on postao prvi viši član stranke koji je javno govorio o tome kako bi točno funkcionirala zamjena Bidena kao kandidata.

Clyburn je u utorak rekao da će podržati potpredsjednicu Kamalu Harris kao predsjedničku kandidatkinju ako se Biden povuče. Harris je vjerojatni nasljednik bi se Biden povukao, reklo je Reutersu više izvora.

Bidenov neuspješan učinak u debati protiv Trumpa u Atlanti prošle sedmice potaknuo je pozive da se povuče kao demokratski predsjednički kandidat na izborima 5. novembra. Demokrati su u utorak ponovno izrazili zabrinutost oko Bidena. Bivša predsjednica Zastupničkog doma Nancy Pelosi, dugogodišnja Bidenova saveznica, rekla je da je legitimno pitati je li Bidenov nastup u Atlanti bio “epizoda” ili stanje.

(Vijesti.ba/HINA)

Podijeli ovaj članak