Home Svijet Bivši američki general: Moramo udariti na izvor ovih napada, to je Iran!

Bivši američki general: Moramo udariti na izvor ovih napada, to je Iran!

by admin

Trojica američkih vojnika su ubijena, a preko 30 ih je ranjeno u noćnom napadu dronom na manju američku bazu u Jordanu.

Broj ranjenih će vjerovatno još rasti jer vojnici traže liječničku pomoć zbog simptoma povezanih s traumatskom povredom mozga, rekla su dva američka zvaničnika.

Zvaničnici su CNN-u dali i dodatne detalje o napadu. Kako navode, borbena bespilotna letjelica eksplodirala je u blizini prostorija u kojima su bili smješteni američki vojnici.

To je prvi put da su američki vojnici ubijeni neprijateljskom vatrom na Bliskom istoku od početka rata u Gazi.

Radi se o značajnoj eskalaciji sukoba na Bliskom istoku. Američki predsjednik Joe Biden za napad je okrivio “radikalne militantne grupe koje podržava Iran.”

Penzionisani general američke vojske Wesley Clark, bivši vrhovni komandant savezničkih snaga u Evropi, na društvenoj mreži X ustvrdio je da bi Amerika trebala odgovoriti na napad u Jordanu udarom na iranske mete.

“Amerika bi trebala prestati govoriti ‘mi ne želimo eskalaciju’. Njima je to poziv da nas napadnu. Prestanite zvati naše udare “odgovorom”. To je reaktivno. Treba uništiti njihove vojne kapacitete i udariti na izvor: Iran”, objavio je Clark na X-u, nekadašnjem Twitteru.

Amerika “mora poslati jasnu poruku širom svijeta da se napadi na naše snage neće tolerisati”, poručio je predsjednik Zastupničkog doma američkog Kongresa Mike Johnson, prenosi Index.

“Tužni smo zbog gubitka tri američka heroja sinoć u Jordanu i molimo za njihove porodice i za 25 vojnika koji su ranjeni. Amerika mora poslati kristalno jasnu poruku širom svijeta da se napadi na naše snage neće tolerisati”, poručio je Johnson na X-u.

(Vijesti.ba)


Možda vas zanima