Home Svijet Blinken i Stoltenberg: NATO postaje veći i jači, to je poraz Putina!

Blinken i Stoltenberg: NATO postaje veći i jači, to je poraz Putina!

by admin

Državni sekretar SAD Antony Blinken i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg održati su press konferenciju u Washingtonu.

Blinken se na početku osvrnuo na napad na američku bazu u Jordanu te pozvao one koji izazivaju eskalaciju na Bliskom istoku da to ne čine.

– Mi ćemo odgovoriti i odabrati kada i kako ćemo to uraditi, rekao je Blinken.

Odgovarajući na pitanje da li je ranija akcija mogla spasiti američke živote, Blinken je rekao da je trenutna situacija na Bliskom istoku opasna, najopasnije najmanje od 1973. godine.

– Jasno smo rekli da ćemo braniti naše ljude i interese. To smo učinili u Iraku, Siriji i Jemenu. Predsjednik želi spriječiti šire sukobe uz poruku da bilo ko koristi ovu situaciju odgovorit ćemo snažno. Neću govoriti o našem odgovoru napadačima, rekao je Blinken.

S druge strane Stolteberg je direktno optužio Iran za destabilizaciju regije.

Blinken je rekao da prije nekoliko godina niko nije govorio o članstvu Finske i Švedske u NATO-u, ali da je agresija Rusije na Ukrajinu sve promijenila i da se pokazalo da su vrata NATO-a otvorena te da je ovo poraz Putina jer je NATO postao veći.

– Putin je želio smanjiti i oslabiti NATO koji je sada veći i jači nego prije… NATO je spreman braniti svaki kvadratni metar svojih članica”, rekao je, dodajući da je da je Ukrajina najbolji primjer saradnje.

– NATO postaje veći i jači. To je sve suprotno onome što je Putin htio, rekao je Stoltenberg.

On kaže da bi eventualna pobjeda Rusije bi ojačala Sjevernu Koreju, Kinu i Iran.

– Rusija može biti znatno vojno oslabljena bez gubitaka života NATO zemalja i SAD-a i zato moramo Ukrajinu snabdijevati oružjem. Samo tako ćemo doći do mira, dodao je Stoltenberg.

(Vijesti.ba)

Možda vas zanima