Home Bosna i Hercegovina Bogat program obilježavanja 136 godina od osnivanja Zemaljskog muzeja BiH

Bogat program obilježavanja 136 godina od osnivanja Zemaljskog muzeja BiH

by admin

U historiji Muzeja to je put da su na jednom mjestu prezentirane sve do sad otkrivene vrste herpetofaune u njihovim prirodnim staništima.

Posted by Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine on Srijeda, 24. januar 2024.

Vrste su prikazane na potpuno realističan način, uključujući varijacije i spolni dimorfizam. Većina (75 posto) izloženih vrsta stvorena je 3D skeniranjem, modeliranjem i printanjem, dok je ostatak predstavljen prepariranim životinjama.

Bosna i Hercegovina je centar raznolikosti evropske herpetofaune, koju čine najmanje 53 autohtone vrste: devet repatih vodozemaca, 13 žaba, 14 zmija, četiri kornjače i 13 guštera.

Gotovo polovina vrsta (40 posto) pokazuje određeni nivo endemizma, od čega su najčešći endemi Dinarida ili južnog dijela Balkanskog poluotoka.

BiH se posebno ističe kao regija od posebnog značaja za zmije otrovnice (engl. Important Viper Areas – IVA), za petrofilne zajednice guštera te kao stanište evolutivno jedinstvenih vrsta poput čovječije ribice.

Kako je iz Zemaljskog muzeja BiH najavljeno, uz cjelodnevni program obilježavanja 136. godišnjice od osnivanja te institucije, uz stalne izložbene postavke na sva tri odjeljenja, pripremljen je i dodatni sadržaj za sve uzraste.

Tako će posjetioci imati priliku da pogledaju “Sarajevsku Hagadu”, bit će upriličena i promocija novog izdanja “Glasnik ZMBiH, Sveska Arheologija, broj 55”, radionica za djecu “Pišem ti bosančicom” i “Potraga za blagom”, predavanja, izložba “Ex-Situ – Umjetničke pozicije o ugroženom biodiverzitetu i koegzistenciji vrsta”.

Ulaz na sve događaje je besplatan, a Festival svjetla Sarajevo neće biti dostupan taj dan.

(Vijesti.ba/FENA)


Možda vas zanima