Home Magazin Bogat program u Zemaljskom muzeju BiH u subotu

Bogat program u Zemaljskom muzeju BiH u subotu

by admin

Zemaljski muzej BiH pozvao je prijatelje i posjetioce da zajedno obilježe „Međunarodni dan i Evropsku noć muzeja 2024“, u subotu, 18. maja 2024. godine u prostoru Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine, od 10.00 do 22.00 sata.

Zvanično od 1977. godine, Međunarodni savjet muzeja (ICOM) svake godine organizuje „Međunarodni dan muzeja“, koji simbolizira jedinstven trenutak za međunarodnu muzejsku zajednicu. Svake godine se širom svijeta sve više muzeja priključuje obilježavanju ove manifestacije, tako da je, na primjer, prošle 2023. godine na istoj učestvovalo više od 37.000 muzeja iz oko 158 zemalja svijeta.

Ovogodišnja tema manifestacije „Međunarodni dan muzeja“ glasi: „Muzeji, obrazovanje i istraživanje“ (Museums, education and research), kojom se naglašava ključna uloga kulturnih institucija u pružanju holističkog obrazovnog iskustva. Također, ovaj dan se zalaže za svjesniji, održiviji i inkluzivniji svijet.

– Pripremili smo i ovaj put iznimno bogat edukativno-zabavni program, koji je predstavljen na priloženom PLAKATU. Sve detalje o ovogodišnjem programu možete pratiti na muzejskom FB i IG profilu. Napominjemo da je ulaz u Muzej slobodan i besplatan, navode iz Zemaljskog muzeja. 

 

(Vijesti.ba)

 

Možda vas zanima