Home Bosna i Hercegovina Borba protiv korupcije jedno od najvažnijih pitanja na evropskom putu BiH

Borba protiv korupcije jedno od najvažnijih pitanja na evropskom putu BiH

by admin

Članovi Komisije za borbu protiv korupcije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) razgovarali su danas sa šefom Delegacije i specijalnim predstavnikom Evropske unije (EU) u BiH ambasadorom Johannom Sattlerom.

U otvorenom razgovoru, članovi Komisije upoznali su ambasadora Sattlera sa nadležnostima komisije, dosadašnjim aktivnostima i planovima budućeg rada Komisije. Iznoseći ocjenu kako je pitanje borbe protiv korupcije jedno od najvažnijih pitanja na evropskom putu BiH, članovi Komisije naglasili su svoju namjeru da se ozbiljno i odgovorno bave ovim važnim pitanjem, u skladu sa nadležnostima koje Komisija za borbu protiv korupcije ima po Poslovniku Predstavničkog doma.

S tim u vezi, članovi Komisije najavili su da će u narednom periodu obaviti razgovore sa svim nadležnim i relevantnim domaćim i međunarodnim institucijama koje se bave borbom protiv korupcije. Naglasili su potrebu da Komisija, u okviru svojih nadležnosti, učestvuje u razmatranju i donošenju svih zakona koji predstavljaju alate za borbu protiv korupcije, te zatražili podršku Delegacije EU, posebno u prenošenju iskustava država članica EU u borbi protiv korupcije.

Naglašavajući kako je formiranje Komisije za borbu protiv korupcije u Predstavničkom domu PSBiH dobra vijest, ambasador Sattler izrazio je očekivanje da će članovi Komisije biti najsnažniji zagovornici usvajanja reformskih zakona kojima se ispunjavaju prioriteti Evropske komisije i jačaju instrumenti za borbu protiv korupcije. Prema riječima ambasadora Sattlera, to se prvenstveno odnosi na usvajanje zakona o sukobu interesa, o sprečavanju pranja novca i finansiranju terorizma, te zakon o sudovima BiH.

Ambasador Sattler ponudio je podršku radu Komisije, te prihvatio ideju da Delegacija EU u BiH zajedno sa Komisijom za borbu protiv korupcije Predstavničkog doma PSBiH u dogledno vrijeme zajednički organizuju konferenciju na kojoj bi se napravio presjek stanja u društvu, te dale smjernice o tome šta je potrebno uraditi kako bi se institucije što uspješnije suprotstavile korupciji i dale dodatni podsticaj ubrzanju procesa evropskih integracija BiH.

U razgovoru sa ambasadorom Sattlerom učestvovali su predsjedavajući Komisije za borbu protiv korupcije Predstavničkog doma Branislav Borenović, zamjenici predsjedavajućeg Komisije Predrag Kožul i Ermina Salkičević – Dizdarević, te članovi Komisije Milorad Kojić i Nermin Mandra, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću Parlamenta BiH.

(Vijesti.ba / FENA)

Možda vas zanima