Home Svijet Borrell: EU namjerava pokrenuti pomorsku misiju na Crvenom moru

Borrell: EU namjerava pokrenuti pomorsku misiju na Crvenom moru

by admin

Mnogi komercijalni dobavljači su preusmjerili brodove nakon napada Hutija, koji kontrolišu veći dio Jemena i kažu da djeluju solidarno s Palestincima dok Izrael i Hamas vode rat u Gazi.

– Neće sve države članice biti voljne učestvovati, ali niko neće opstruirati. Nadam se da će do 17. februara misija biti pokrenuta – rekao je Borrell novinarima uoči sastanka ministara odbrane Evropske unije, javlja Reuters.

Rekao je da je cilj prvo odabrati naciju koja će voditi misiju i naznačiti gdje će biti sjedište misije, ko će učestvovati i s kojim sredstvima.

Neki američki saveznici, posebno evropske zemlje, izrazili su rezerve prema planu, prema kojem su SAD i Britanija pokrenule zračne napade na položaje Hutija, i odbijali su ideju da budu pod komandom Washingtona.

Borrell je rekao da će se operacija EU-a zvati Aspides – što znači zaštitnik – i da će njena misija biti zaštita komercijalnih brodova i presretanje napada, ali ne i učešće u napadima protiv Hutija.

Operacija bi u početku uključivala tri broda pod komandom EU-a. Francuska i Italija već imaju ratne brodove u regiji, a Njemačka planira poslati fregatu Hesse u to područje, rekli su diplomati.

(Vijesti.ba/FENA)

Možda vas zanima