Borrell podsjetio Orbana: Na samitu u Azerbejdžanu predstavlja Mađarsku, a ne EU

2 minuta čitanja

Borrell je naglasio u saopćenju da je učestvovanje Orbana na neformalnom samitu Organizacije turkofonih država u azerbajdžanskom gradu Šuši 5. i 6. jula isključivo u okviru bilateralnih odnosa Mađarske i te organizacije.

- OGLAS -

Organizacija turkofonih država je međunarodna organizacija koja okuplja zemlje u kojima se govori turski. Osnovali su je Azerbajdžan, Kazahstan, Kirgistan i Turska kao Savjet turkofonih država 2009. godine. Mađarska je postala posmatrački član 2018. godine.

Prema Orbanu, ta organizacija, bliska turskom predsjedniku Redžepu Tajibu Erdoanu, predstavlja važan stup suradnje istok-zapad, objavio je jedan od Orbanovih suradnika na mreži X, prenosi AFP.

- OGLAS -

EU je 2022. godine odbacila izjave Turske o priključenju Turske republike Sjeverni Cipar, koju EU ne priznaje, kao posmatračkog člana te organizacije.

Borrell je to ponovio u svom saopćenju.

- OGLAS -

– Evropska unija odbacuje pokušaje Organizacije turkofonih država da legitimizira kao posmatrača secesionistički entitet kiparskih Turaka, takozvanu ‘Tursku republiku Sjeverni Cipar’ koja nije priznata na međunarodnom nivou – navodi se u saopćenju.

To upozorenje dato je poslije sličnog upozorenja izdatog u petak o posjeti Orbana Moskvi, u kojem je Borrell naveo da Orban, čija zemlja je aktuelna predsjedavajuća Evropskom unijom, nije dobio mandat Unije da posjeti Rusiju, naglašavajući da Brisel isključuje zvanične kontakte s Moskvom.

Nekoliko dana ranije Orban se u Kijevu sastao s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim.

Mađarska, samozvana “neliberalna demokratija”, kažnjena je zbog, kako zvaničnici u Briselu vide, nazadovanja demokratije, pri čemu je EU zamrznula šest milijardi eura sredstava namijenjenih toj zemlji, prenosi Radio Slobodna Evropa.

(Vijesti.ba / FENA)

Podijeli ovaj članak