Bošnjak: Vlada KS nastavlja podršku KJKP ‘Pokop’ za otkup zemljišta

2 minuta čitanja

Ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Bojan Bošnjak posjetio je kompleks groblja Vlakovo s ciljem uvida u stanje tog kompleksa ali i realizacije aktuelnih i budućih projekata koje realizira  preduzeće, uz podršku Vlade KS.

- OGLAS -

Bošnjak je s v.d. direktorom “Pokopa” Nedžadom Holjanom potpisao Sporazum za realizaciju otkupa zemljišta za proširenje gradskog groblja “Vlakovo”, što predstavlja realizaciju Programa otkupa zemljišta za period 2021. – 2025. godine, čime je predviđen otkup 24.000 m2 zemljišta za oko 2.700 grobnih mjesta.

Vrijednost potpisanog Sporazuma je 700.000 KM, i to je prva faza u realizaciji projekta, poslije čega slijede ostale pravne procedure kao što su pribavljanje potrebnih saglasnosti, a nakon čega će uslijediti izgradnja grobnih mjesta.

- OGLAS -

– Moramo misliti o našim sugrađanima, porodicama i o njihovom dostojanstvu kada više nisu s nama. Ova sredstva nisu dostatna za neki dugoročan period i mi ćemo zajedno s KJKP ‘Pokop’ tražiti najbolje načine kako bismo ovu oblast doveli na što bolji nivo – rekao je on.

Najavio je da će nastaviti raditi na osiguranju adekvatnih uslova na grobljima, te da će resorno ministarstvo nastaviti pomagati i svako drugo komunalno preduzeće.

- OGLAS -

Kako je naveo Holjan, u Budžetu KS, osim ovih 700.000 KM, planirano je i 1.500.000 KM dodatnih sredstava, od čega je 1.000.000 KM za izgradnju redovnih grobnih mjesta, a 500.000 KM za izgradnju Aleje veterana, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

(Vijesti.ba / FENA)

Podijeli ovaj članak